2016
január
30.

15

Pinterest gyorstalpaló

Szeretnék Neked egy kis segítséget nyújtani a Pinterest használatához.

 

Ez egy olyan közösségi média felület, ahol rengeteg témával kapcsolatban oszthatsz meg, és gyűjthetsz be képeket. (Ez lehet étel, ital, utazás, lakberendezés, kötés-horgolás, divat, idézetek, stb.)

 

Ezeket néhány kattintással könnyedén egy táblába tudod rendezni.

 

Képzeld el ezt úgy, mintha lenne egy csomó parafatáblád, amire téma szerint tűzheted ki a képeket.

 

Csak ez éppen virtuális felületen működik. A használatát nem nehéz megtanulni, Te is hamar bele fogsz jönni!

 

Regisztrálj

 

Nézzük az első lépéseket! A felület a pinterest.com webcímen érhető el és regisztrálnod kell a használatához. A regisztráció kétféle módon lehetséges: Facebookkal vagy e-mail címmel.

 

Ha a Facebook profiloddal szeretnél regisztrálni (ez az egyszerűbb megoldás), akkor lépj be először a saját oldaladra, majd egy új lapon nyisd meg a Pinterestet és kattints a „regisztráció Facebookkal” gombra. Ha ezt a megoldást választod, nem kell külön jelszót megadnod és a profilodon lévő adataidat átmenti a megfelelő helyre. Ha ez kész van, azonnal tudod használni a felületet.

 

A másik megoldás az, ha az e-mail címeddel regisztrálsz. Itt a regisztrációnál meg kell adnod az e-mail címed és egy jelszót, majd a nevet, életkort, és a nemedet kell bekattintani.

 

A következő lépés mindkét esetben az, hogy kiválassz 5 olyan témakört, amely érdekel Téged.

 

Válassz azokból a lehetőségekből, amiket felkínál. Kattints az alján a nagy „kész” gombra. Ez után felajánlja Neked az oldal, hogy letöltsd a Pinterest gombot. Ezt azért érdemes letöltened, mert így minden weboldalról tudsz majd képet megosztani a saját tábláidra.

 

Hozd létre az első saját táblád!

 

1. Válassz ki egy Neked tetsző képet.

 

2. Húzd az egeret az adott kép bal felső sarkára és kattints arra a lehetőségre, hogy „pin it”.

 

3. Felajánl néhány lehetőséget tábla nevekkel együtt, ezekből válaszd ki a neked tetszőt a plusz jellel. Itt a jobb oldali sávban megadhatod a tábla nevét (legfelül), majd eldöntheted, hogy titkos-e a tábla.

Ha titkosra állítod, akkor rajtad kívül senki nem fogja látni.

Hozzáadhatsz másokat is a tábládhoz (akiket szeretnéd, hogy szerkesszék), de erre nincsen feltétlenül szükség. Végül kattints a jobb alsó sarokban a „Létrehozás” gombra.

 

Ha rákattintasz a saját profilodra a jobb felső sarokban, akkor megjelennek a saját tábláid és néhány számadat.

 

A tábláidon itt a legegyszerűbb változtatni. Mindegyik alatt van egy ’szerkesztés’ gomb, ha erre kattintasz lecserélheted a tábla nevét, leírást adhatsz hozzá és kategóriába is besorolhatod, titkossá vagy éppen mindenki számára láthatóvá teheted, valamint a kezelők résznél adhatsz hozzá ismerősöket, akik szerkeszthetik a tábládat. Végül a jobb alsó sarokban kattints a mentés gombra, hogy megmaradjanak a változtatások.

 

Maradjunk még egy kicsit a saját felületeden!

A mások számára nem látható tábláidat itt tudod megtekinteni.

 

Nézz körül a Pinterest képei között!

 

Ezen a felületen a legtöbb kép angol nyelvű felirattal van ellátva és kategorizálva, ezért Neked is érdemes angolul beírni a keresőszavakat. Ehhez nagy segítség a google fordítója melyet ide kattintva érhetsz el. Ide írd be magyarul a keresni kívánt kifejezést, vagy kifejezéseket és máris látod mellette az angol megfelelőjét. (Nyelvleckének sem utolsó!)

 

Nézzünk egy példát!

Írd be a fordítóba, először azt, hogy kötés, majd azt, hogy táska.

Ez angolul a következő: knitting bag.

Most menj a Pinterest felületre és felül a hosszú szürke sávba, amin a ’Keresés’ felirat látható, írd be az angol szöveget és üss egy entert.

 

Máris rengeteg képből válogathatsz!

 

Ha megtetszett valamelyik kép, azt több féle módon is jelezheted.

 

Kattints rá a képre, így az megjelenik nagyban, és a felső sávban válaszd ki, hogy mit szeretnél tenni vele.

 

A piros ’Pin It’ gombbal saját tábládra tudod tenni a képet.

 

A mellette lévő ikonnal jelezheted, ha tetszik, de ilyenkor nem menti a saját tábládra a képet. A küldés ikonra kattintva megoszthatod a képet a Pinterest ismerőseiddel vagy akár a Facebookon is.

 

Ha lejjebb görgetsz a kép alá, több hozzá kapcsolódó képből is válogathatsz. Ezek a képre kattintva mindig meg fognak jelenni.

 

Töltsd fel a saját képeidet!

 

Igazán egyedivé teheted a tábládat saját képek feltöltésével. Ez is csak néhány mozdulat. A képernyő jobb alsó sarkában van egy szürke kör, benne a plusz jellel.

Kattints rá. Itt három lehetőséget kínál fel Neked:

Ha az elsőt választod, akkor a Pinterestről tudsz képet tenni a saját tábládra.

 

Ha a másodikat választod, akkor saját magad által készített képeket, saját gépedről, töltsd fel a szerzői jogokra való tekintettel. (Ilyenkor adj nevet és leírást a képnek.) Pl. “a legszebb munkám”, “unokám első pulcsija”.

 

A harmadik lehetőségre kattintva más weboldalakról tudsz képet feltölteni. (Ha ezt választod, ne vedd ki a linket a kép leírásából, hiszen ezzel szerzői jogokat sértesz.)

 

PinterestMit kell tenned, ha valakinek nagyon tetszik a táblája, és mindig szeretnél értesülni az újdonságairól?

Nézzünk egy példát!

Az egyszerűség kedvéért próbáld először követni az én tábláimat, vagy engem. (Mindkettőre van lehetőséged!)

 

Írd be a szürke sávba a keresőbe, hogy „Kössünk lányok”, ekkor legördülnek a lehetséges találatok. Válaszd ki a legelső lehetőséget.

 

Máris az oldalamon vagy! A jobb felső sarokban a saját fényképed alatt találod a piros ’Követés’ gombot. Ha rákattintasz, azonnal a követőmmé válsz, így mindig látod majd, ha új Pineket (képeket) teszek ki, vagy új táblát hozok létre.

 

Ha az oldalamat (vagy más oldalát) nem szeretnéd követni, csak 1-1 táblája érdekel, akkor ne a fent említett ’Követés’ gombot használd.

 

Kattints először arra a táblára, amelyik tetszik. És szintén a jobb felső sarokban kattints a piros ’Követés’ gombra.

 

Ebben az esetben csak az adott táblát követed, a többit nem.

 

Mikor érdemes magyar nyelvű kereső szót beírni a kereső sávba?

 

Amikor csak a magyar nyelvű találatok érdekelnek (mert pl. idézetet, vagy magyar nyelvű leírást keresel) akkor nyugodtan használj magyar szavakat.

 

Szerencsére itthon is egyre inkább kezd elterjedni a Pinterest használata, ezért egyre több találatot fogsz kapni magyar szavakra is.

Próbáld ki! Írd be a keresőbe, hogy idézet.

 

Érdekességek a Pinteresttel kapcsolatban

 

A felhasználók 70%-a nő. Amikor szeretnél pinelni (kitűzni egy tábládra egy képet), akkor nagy eséllyel azt a táblát fogja mutatni, ahova valóban szeretnéd kirakni a képet!

(Ha beszélsz egy picit angolul, vagy van türelmed a google fordítóval lefordítani, akkor recepteket is tudsz keresni – csodás ételfotókkal.)

 

Gratulálok, most már PROFI Pinterest felhasználó vagy!

 

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Add tovább!

 

Gyere ötletekért a Pinterestre! Kövess minket a Pinteresten is!

 

Visit Kössünk lányok’s profile on Pinterest.

Hozzászólások

Szólj hozzá!