Türkizkék tunika

pávatoll mintás tunika, áttört mintás tunika, türkiz tunika, nagyméretű tunikaA Tunikát saját részre kötöttem fentről kezdve körbe kötve, nagy méretben XXL-es méretnek felel meg.

 

Érdekessége, hogy ezúttal is a mintába rejtettem a raglánvonal szaporítását és az alsó felét a tunikának nagyobb mintaegységre váltva alakítottam ki harang aljúra.

 

A kötését gyakorlott kézimunkázóknak ajánlom.

 

A tunikát lazán kötöttem, áttört mintájának is köszönhetően alá öltözve terveztem hordani évszaknak megfelelően, nyáron is hordható egy kis toppal a 100 % -os pamut anyagának köszönhetően.

 

Méretek

 

Hossza 75 cm

Mellbőség 120 cm

Alja 145 cm

Ujja hossza 45 cm

Raglán vonal 25 cm

 

Hozzávalók

Catania fonal óriási színválasztékából kedvedre választhatsz hozzád illő színt! 🙂

45 dkg Catania türkiz fonal

4 mm-es körkötőtű, (40 cm, 80 cm, 120 cm)

 

Minta

 

pávatoll minta, áttört rombusz minta, különleges kötés minta

A tunikához nem kötöttem patenteket sem a nyakánál sem a végeken, természetesen lehet hozzá kötni patentet is tetszés szerint, lusta kötést ajánlom, hogy ne húzza össze a pávatoll mintát.

 

A minta változó szemszámú, többnyire fedetten kötünk a visszáján, kivételt képez ez alól a ráhajtásból történő szem szaporítás ami a visszáján történik a mintának. A mintát több szemszámmal is megkötöttem.

 

A lyukak méretét a ráhajtás adja meg minél lazábban kötünk annál nagyobb lesz a ráhajtás és a lyuk, akár egy ráhajtással is dolgozhatunk, egy ráhajtásból is ugyan úgy kialakítható a hat illetve nyolc szem.

 

A val jelöltem a 8 szemes mintát, B vel jelöltem a  10 szemes mintát és

 

készítettem egy A-B mintát ami a két méret közötti átmenetet képezi.

 

Gyakorlott kötőknek nem okoz gondot megkötni a mintát, kezdőknek nem ajánlom. A rajz bonyolultnak tűnhet első ránézésre de nem olyan nehéz megkötni, a változó szemszám és a hirtelen felszaporítás miatt nem könnyű szemléltetni.

 

pávatoll minta 10 szemes, áttört rombuszminta

A pirossal jelölt ráhajtásnak szentelnék még egy kis figyelmet, a széleken egy ráhajtásból 3 illetve 4 szemet szaporítunk a köztes mintákban pedig a színén 2 ráhajtást készítünk a visszáján vagy a következő sorban felszaporítjuk 6 illetve 8 szemre az A illetve  A-B és B mintáknál.

 

Nekem úgy a legszebb ha egy szemet kötök a ráhajtásból, ráhajtás, még egy szemet kötök a hármasnál, a négyesnél ugyan ez, csak még egy utolsó szemet képezek a ráhajtásból az utolsó kettőt egyiket elölről másikat hátulról képezve, ugyan ezzel a technikával dolgozok a 6 illetve nyolcas szaporításnál is.

 

Leszámolható rajzok

 

A

pavatolla

A-B

pavatollab

B

pavatollb

 

Letölthető PDF  mindhárom minta rajzot tartalmazza: A, A-B ,B

pavatoll ab

 

Elkészítés

 

A kezdő szemszámot a mintaegységhez igazítottam, a raglán vonalat a mintával szaporítottam. Az elejét bővebbre vettem egy mintaegységgel többre kezdtem mint a hátát, mivel mellben erős vagyok.

Természetesen ettől el lehet térni és az elejét hátát ugyan azon szemszámmal, mintaegységgel lehet kötni.

 

Szemleosztás

 

Az alap mintaegység 8 szemes, az A mintával dolgozunk, az ujjakhoz három mintaegységet terveztem, a hátához 5 mintaegységet, az elejéhez 6 mintaegységet, az első sorban a széleken egy egy plusz szemmel indítom a következő mintákat melyek már a raglán kiszaporításáról is gondoskodnak, a raglán vonalat két fordított szemmel képeztem.

kezdő szemszám: 2 + 1+ (5×8)+ 1 +2+1+ (3×8)+1+2+1+(6×8)+1+2+1+(3×8)+1

az az 2 szem fordított a bal hátsó raglánvonal, egy szem sima az új minta a raglánvonalnál, 40 szem sima a háta 5 mintaegység, egy szem sima az új mintának, 2 szem fordított a jobb hátsó raglánvonal és így tovább

 

A nyakát bőre kezdtem, patent minta nélkül kötöttem, rögtön a mintával indítottam. Az első sorban keresztezzük a szemeket, a széleken lévő sima szemeket is beleértve az új mintákhoz.

A továbbiakban leszámolható rajz szerint dolgozunk, kivételt képeznek ez alól a szélső új minták, melyek szaporítják a szemeket a raglán kialakításához.

 

Szélső minták kötése, raglán kialakítása

 

raglánvonal kialakítása, rombusz minta, rejtett raglán

Az új mintáknál a szélen a raglánvonal felőli részen, nem kötjük össze a szemeket, így megtartva a plusz szemeket melyek kialakítják a raglán vonalat.

Az új mintaegység megkezdéséhez egy egy plusz sima szemet szaporítunk a raglánvonal szemeiből, kétszer szúrva a szemekbe.

 

A raglán kialakításához hét új mintát kötöttem, (a minta jobb oldali alsó oldala képezi a raglánt és 3.5 teljes mintaegységnek felel meg), majd  szétválasztottam az egyes részeket.

 

Elemekre bontás

Ujjak

Elsőként mindig az ujjakat kötöm meg, többnyire síkban a gyorsabb haladás érdekében, a belső varrás kevésbé látszik. A két-két fordított raglán vonal szemet lekötöttem, a szélső mintaegységeknél, a minta kötésével csökkentettem a szemszámot, azzal hogy a széleken nem indítottam új mintákat három alkalommal és még két alkalommal fél fél mintát kötöttem a szélére. (három fél minta plusz egy és fél teljes mintaegység a szélek kialakítása)  Az A mintával dolgozunk végig.

Az újak hossza 6.5 teljes mintaegység az az hat és félszer ismételtük meg az alapmintát.

 

A végén nem kötöttem patent mintát, a minta plusz záró sorát nem kötöttem fedetten, az az a csavart szemeket fordítottan kötöttem a köztes szemeket pedig simán a visszáján, a következő színe sorban pedig simán lekötöttem a szemeket így nem kunkorodik vissza a vége.

Ugyan ezt megismételjük a másik ujj kialakításához is.

 

Eleje-háta

 

A teljes hossza összesen 9 teljes mintaegység, ebből 3,5-et megkötöttünk a raglánvonal kialakításáig A mintával, még két teljes mintaegységet kötünk A mintával majd egyet A-B mintával és 2,5 mintaegységgel zárjuk a tunika alját B mintával. (8 ról 10 re bővül a mintaegység szemszáma)

 

Az eleje és a háta szemeket egybe vesszük, 12 a hátán, 13 az elején a mintaegységek száma. Folytatjuk a munkát A mintával kötünk tovább két teljes mintaegységet, majd kötünk egy A-B mintaegységet. (8 ról 10 re bővül a mintaegység szemszáma) Majd B mintával folytatjuk a munkát megkötve 2,5 mintaegységet.

 

minta zárása, áttört rombusz minta, pávatoll minta

A végén nem kötöttem patent mintát, a minta plusz záró sorát nem kötöttem fedetten, az az a csavart szemeket fordítottan kötöttem a köztes szemeket pedig simán a visszáján, a következő színe sorban pedig simán lekötöttem a szemeket így nem kunkorodik vissza a vége.

 

Az aljára is köthetünk pár sor lustakötést ha szeretnénk, illetve ha a nyakát is lustakötéssel készítettük.

 

A tunika kötéséhez létre hoztam egy ideiglenes közös kötős csoportot a legnépszerűbb közösségi oldalon a Fonalparadicsomos lányoknak. A közös kötésre a Fonalparadicsomból rendelt fonallal lehet jelentkezni a rendelési szám megadásával.

 

Ha június végéig elkészülsz a tunikával akár vissza is nyerheted a fonal árát, az az újra levásárolhatod a Fonalparadicsomban. Gyere és csatlakozz te is hozzánk, jelentkezz válaszlevélben a rendelésed visszaigazolására megjelölve a fonalat amiből kötöd a tunikát és küldöm a meghívót a csoportba.

 

A tunikát több különböző méretben és változatban is kötjük.

Hozzászólások

Szólj hozzá!