Újratervező

Nadrágból szoknya

Adott egy kedvenc darab ami már csípőben szűk, egy imádott darab, egy kislány farmer rövidnadrág, nem volt kérdés levágjuk a szűk keresztmetszetet és szoknyát készítünk belőle.

 

újrahasznosítás, nadrágból szoknya

Na ná, hogy rákötünk, természetesen, horgolással és akár más anyag felvarrásával is szoknyát varázsolhatunk egy kinőtt nadrágból.

 

A kisnadrág eredeti díszítése visított a fonalért ami aztán elvarázsolta az eredeti darabot, ugyan az a színvilág köszönt vissza a  vékony pamut hosszan színátmenetes fonalról.

 

A farmer anyagot átszúrva szedtem fel a kezdő szemeket, körbe egybe kötöttem a fodrot. Amilyen hosszú a farmer anyag, kicsit hosszabb fodrot kötöttem rá.

 

Hozzávalók

 

egy nadrág vagy akár megunt farmer szoknya felső része, esetünkben 152-es gyerekméretű rövidnadrág

 

hozzá illő fonal, esetünkben három gombolyag Gentle magik, kék lazac hosszan színátmenetes fonal.

 

fonalhoz illő körkötőtű,  vékony horgolótű és vagy zsákvarrótű a szemek felszedéséhez.

 

Minta

 

Sima kötés: színén sima, körbe kötünk

 

Hullámos minta:  négysoros egyszerű hullámos minta

 

Elkészítés

 

Először is levágjuk a nadrág alsó részét a zsebek és vagy zibzár alatt amely van lentebb.

 

A szélétől kb 1 cm-re a fonalból egy vékony horgolótű segítségével körbe belehorgoltam egy sor láncszemet az anyagba, (átszúrva a horgolótű fejével, ha ez nem megy használjunk zsákvarró tűt és láncszem öltéssel varjunk) ezzel megerősítve az anyagot és meghatározva a kapcsolódás helyét az eredeti anyagra.

 

A láncszemekbe az anyagot átszúrva a horgolótű segítségével felszedtem a kezdő szemeket a körkötőtűre, ahány láncszem annyi szem.

hullámos mintás szoknya fodor

 

Körbe kötöttem, az az mindig a színén dolgoztam a munkának.  Az első sort simán végigkötöttem, a következő sorban minden szembe kétszer szúrtam, az az két sima szemet kötöttem, megduplázva így a szemszámot.

 

Ha nem akarjuk, hogy ilyen bő fodros alja legyen a szoknyának elég minden második szemet duplázni, így kettőből három szemet kapunk.

 

A kapott szemszámmal 30 sort kötöttem sima kötéssel, gyönyörűen kirajzolódik a fonal festése.

 

A következő fázisban, hullámos mintára váltottam és tovább bővítettem a szemszámot  ahogy azt tőlem már megszokhattátok a mintába rejtve.

 

Kilenccel osztható szemszámra van szükségünk a minta elindításához.

 

hullámos mintás szoknya fodor

A hullámos minta legelső sorát úgy kötjük, hogy nem kötjük össze a szemeket, tehát a 10 szem helyett amit kettesével fordítottan össze kellene kötni, csak öt szem fordított szemet kötünk, viszont a ráhajtásokat minta szerint megkötjük, így a 9 szemes  kezdő “mintaegységet” felszaporítjuk 14 szemre így elérjük az eredeti minta kellő szemszámát.

 

24 sort, az az 6 mintaegységet kötöttem hullámos mintával, majd két sor lusta kötéssel zártam a fodrot és leláncoltam a szemeket.

 

nadrágból szoknya, újrahasznosítás, kötött fodros szoknya

Az eredmény egy rövid szoknya a megnyúlt tini lányomra méretezve, de akár hosszú több fodros szoknyát is köthetünk ezzel a technikával, tetszés szerint. (vagy később még köthetünk hozzá szükség szerint)

 

Szoknyát felnőtt méretben is készíthetünk hasonló módszerrel.

 

Szólj hozzá!