2019
december
1.

0

Kötött Adventi koszorú

Az idei Adventi koszorúm is természetes anyagokból készült és hagyományos színű lila és rózsaszín gyertyák kerültek rá, nem egészen hagyományos kötött koszorú alapra.

Hozzávalók

 

Fésült fűből készült szalmakoszorú

 

Cotton Jersey rosa 00035 2 gombolyag

 

8 mm-es kötőtű

 

6-8 mm-es horgolótű

 

Elkészítés

 

Egy sálat kötöttem, a végeket összehorgoltam, ráfektettem a koszorúra és összehorgoltam a koszorú belső felén hosszában is a szélszemeknél fogva.

 

A kötött koszorú alap elkészítésének a részletes leírását itt találod.

Vagy akár a hozzávalókkal együtt megvásárolhatod, le is töltheted a Fonalparadicsom webáruházból

 

Dekorálás

 

A fenyőágat rákötöttem saját fonalával. A gyertyákhoz kétoldalas tűskés gyertyatartót használtam. Egyik végét a gyertyába a másikat a koszorúba szúrtam.

 

A tobozt, fahéjat, narancsot a fenyőághoz kötöztem, így a koszorú és a kötött ruhája sértetlen és újrahasználható marad.

 

Akár ragasztó pisztolyt is használhatunk, az ágakhoz rögzítve a díszeket.

 

Tudtad?

 

A mai adventi koszorú ősét Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban a XIX. században. Egy fenyőkkel díszített, felfüggesztett szekérkeréken 24 fehér gyertyát helyezett el, minden adventi napra egyet-egyet.

 

Katolikus hagyományok szerint 3 gyertya színe lila, egy pedig rózsaszín. A lila a bűnbánat, a megtérés színe, míg a rózsaszín az örömé. A gyertyákat vasárnaponként vagy előző este gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A rózsaszín gyertyát a harmadik vasárnapon kell meggyújtani. Advent utolsó vasárnapján már mind a négy gyertya ég.

 

Az adventi gyertyák jelentése és sorrendje:

 

Első lila gyertya: Ádám és Éva, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, hitszimbóluma

 

Második lila gyertya: Zsidó nép, akinek megígérte isten, hogy a Messiás tőlük származik, reményszimbóluma

 

Rózsaszín gyertya: Szűz Mária, aki megszülte a fiút, öröm szimbóluma

 

Harmadik lila gyertya: Keresztelő Szent János, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez, a szeretet szimbóluma

Szólj hozzá!