2019
augusztus
25.

0

Kategóriák:

Egy kézimunka tankönyv margójára 1969-ből

Egy kedves ismerősömnek ajándékoztam a napokban egy saját készítésű kötött szatyrot, nagyon örült neki. Ennek apropójára jött elő a téma, hogy annó Svájcban milyen komoly oktatást kaptak a lányok kötésből, horgolásból és előkerült a tankönyve is, amit még 1969-ben adtak ki Zürichben “Stricken und Hakeln” címmel.

 

 

És ahogy ilyenkor lenni szokott, kicsit nosztalgiáztunk a régi szép időkről:

 

“3. osztályban kezdtük, kb. 9 évesen. A könyvet 1969-ben adták ki, én 1970-ben kezdtem tanulni belőle. Fokozatosan haladtunk előre 6.osztályig. Közben varrógépet kaptunk , és varrni-szabni is megtanítottak bennünket. Ebből a tantárgyból külön bizonyítványunk volt. Nagyon szigorúan vették.

7. osztályban már a háztartásvezetés, pénzügyi ismeretek, táplálkozás, élelmiszerek és főzés tantárgy következett.

A fiúknak külön műhelyük volt, kovácsműhely! Megtanultak mindenféle háztartási gépeket szétszerelni, megjavítani.”

 

A könyv az alap ismereteken túl, konkrét tematikus ismereteket is tartlamaz, igen magas szinten, a teljesség igénye nélkül kiemelek párat:

 

Zoknikötés, nálunk sajnos nincs hagyománya és mai napig mumus még a gyakorlott kézimunkázók körében is. Különböző fazonok, praktikák és modelek szerepelnek a könyvben, gyakorló feladatokkal.

 

 

Kesztyű kötés, formázás, méretezés.

 

Sapkák, kendők

 

 

Babaholmik, különböző típusú sapkák, kisnadrágok, felsők, kiscipők…

szabásrajzzal, részletes leírással.


 

Játékok, manapság amigurumi néven ismert kis állatok, figurák.

 

 

Pulóverek, mellények, a méretezésük, formázásuk.

 

 

Minták, alap minták, csipkeminták, különleges jelekkel lerajzolva, még soha nem találkoztam velük én sem. De előzetes ismeretek nélkül is jól értelmezhetőek és átláthatóak első ránézésre is.


 

Gyorsan ki is próbáltam egy egyszerű kis csipkemintát : )

 

 

A könyv kissebb terjedelemben ugyan, de a horgolásra is kiterjed. Alapműveletek, minták és modellek erejéig.  (Még egy horgolt szatyor modell is van benne.)

 

 

Az iskola keretein belül sajnos nálunk nincs ilyen oktatás, de mi tovább adhatjuk gyakorlati tudásunkat egymásnak, lányainknak, unokáinknak…

 

A jó hír, hogy még soha ilyen kínálat nem volt magyar nyelven kézimunka könyvekből mint napjainkban, színes folyamatábrákkal, részletes leírásokkal, rajzokkal megkönnyítve a munkafolyamatok megismerését legyen szó kötésről vagy horgolásról.

 

A virtuális világnak köszönhetően pedig ilyen kézimunka közösségek alakulhatnak ki mint a Kössünk lányok közössége is.

 

Kössünk lányok!

Szólj hozzá!