Bumeráng sarok rövidített sorokkal német stilusban

A bumeráng sarok véleményem szerint a legergonómikusabb sarok és jól illik minden típusú festett fonalhoz legyen az mintás vagy csíkos és mintához akár strukturmintáról akár csipkemintáról legyen szó.

Egyszerűen kiszámolható és gyorsan megköthető ha már ismerjük a módját és az alkalmazott technikákat.

 

Körkötéssel dolgozunk öt tűvel.

 

Tudom sokan már itt tovább lapoznak, személy szerint indokolatlannak tartom az öt tűvel kötés túlmisztifikálását, hiszen itt is két tűvel dolgozunk egy időben a többi tűn csak pihennek a szemek. 😉

 

Kulcs technika a német stilusú rövidített sorok, mely csak látszólag tűnik bonyolultnak.

 

 

A Regia zoknifonalak négy vastagságban készülnek, minden vastagsághoz mérettáblázat érhető el (keresd a fonalcsaládoknál csatolt dokumentumként) amin megtalálható minden fontos információ a zoknik pontos méretezéséhez, többek között a bumeráng sarok szemeinek leosztása méretenként.

 

Konkrét példák a bumeráng sarok alkalmazására

 

Bemutatok pár lépdát és praktikát amit érdemes figyelembe venni a zoknik tervezésénél.

 

Kezdő zoknikötőknek kezdéshez a 6 szálas közép vastag fonalat ajánlom és inkább egyszínűt vagy egyszerű festésűt, hogy jól látható legyen minden művelet , az első zokniknál a formázásra, méretezésre koncentrálunk, ha az már rutinból megy tetszés szerinti mintával feldobhatjuk a zoknikat.

 

Néhány alap ismeret betartásával bármilyen egyedi zoknit köthetünk. Amíg bizonytalanok vagyunk, dolgozzunk  konkrét leírások alapján és ahogy mondani szokás evés közben jön meg az étvágy.

 

Bumeráng sarok mintás szárral.

A sarok kötésének megkezdése előtt érdemes 2-4 kört kötni sima kötéssel, hogy magasabb legyen a sarokrész.

 

Azsurmintás zokni

 

 

A zokni szára és lábfeje mintás, sarka-talpa-orra sima.

 

A sarok kötésének megkezdése előtt érdemes 2-4 sort kötni sima kötéssel az 1-es és a 4-es tűn, hogy magasabb legyen a sarokrész.

A 2-es és 3-tű szemeit minta szerint kötjük. Akkor is így járunk el mikor az első és a második szakasz közötti két kört kötjük meg.

 

Hosszan színátmenetes csipkemintás zokni 

 

 

A zokni “teljes felülete” mintás.

A sarok és orr részre nem kötünk mintát, teljesen szükségtelen és itt inkább a formázásra érdemes figyelni. A saroknál a rövidített sorokra, az orránál a fogyasztásokra.

A két kört a sarok első és második szakasza között a mintához igazítjuk a kettes és a hármas tűn lévő szemeket kötve.

 

Fonatos mintás zokni elkészítésének a leírása.

 

Bumeráng sarok csíkos festésű fonalból kötve

Érdemes a fonal festéséhez igazítani a sarok kialakítását. Pl. adott színnél kezdjük el a sarok kötését. Ha a kezdésnél is így teszünk, két mintázatban tökéletesen egyforma zoknit készíthetünk.

 

Tutti frutti pamut zoknik

 

A sarok (orr) egyszínű

A mintás festésű fonalakat kiegészíthetjük hozzá illő egyszínű fonallal a sarok (és az orr) kötésénél. Remek módja a maradék fonalak felhasználásának. (fordítva is mutatós lehet)

 

Mégtöbb zokniért kattints ide!

Szólj hozzá!