Színátmenetes babatakaró kicsit másképp

szinatmenetes babatakaro 022

A fonal színátmenetes festését szerettem volna kihasználni a lehető legjobban.

 

A takaró elkészítési technikája uniszex, színválasztással tudjuk akár kislányossá akár kisfiússá tenni.

 

A takarót belülről kezdtem nem több mint 12 szemmel és kifele haladva dolgoztam körbe körbe, ahogy nőtt a szemszám, úgy változott a fonal festésének köszönhetően a “mintázat”

 

Maradék fonalak felhasználására is remek ez a munka menet, csak egy kicsit rá kell dolgozni a szálak eldolgozására hogy mindkét oldala szép legyen.

 

A lusta kötést azért választottam, hogy minél vastagabb legyen a takaró és nem utolsó sorban kétoldalas. És arról nem is beszélve, hogy a lusta kötést körbe kötni a legkönnyebb, hiszen nem kell csavarni a szemeket.

 

szinatmenetes babatakaro

 Méret 80 x 80 cm

 

A takaró tetszés szerinti méretben megköthető akár felnőtt méretben is, utólag is tovább köthető.

 

Anyag felhasználás

 

A takarót Baby Batik fonalból kötöttem, több színösszeállításban is kapható.

 

3,5 tűkkel dolgoztam, harisnyakötőtűkkel kezdtem, (5 db) majd különböző hosszúságú körkötőtűkre váltottam, a végén két hosszú körkötőtűvel dolgoztam.

 

A 80 x 80-as takaró anyagszükséglete 211 g fonal, de bőven elég a takaró mérete ha csak két gombolyagnyi fonalból dolgozunk.

 

Vagy készíthetünk további kiegészítőket a babatakaróhoz, cipőcskét, sapkát stb.

 

Minta

sima kötés:  mivel körbe kötünk, csak sima szemeket kötünk, megcsavarva a szemeket

 

lusta kötés: egyik sor sima, másik sor fordított, nagyon jó körbe kötni hiszen itt nem kell csavarni a szemeket

 

patentminta: egy sima egy fordított

 

szaporítás: egy szembe kétszer szúrva két szemet kötünk sima kötéssel

 

Elkészítés

Több képpel is szemléltetem a könnyed megértés érdekében, nem nehéz, az elején kevésbé haladós de aztán könnyedén köthető és mindenképpen megéri a fáradságot.

szinatmenetestakaro 002

Horgoló tű segítségével szedtem fel az első 12 szemet, mint mikor virágot készülünk horgolni, csak nem húztam át egyik szemet a másikon, hanem tűkön helyeztem el., 3-3 szemet a négy tű mindegyikén.

 

szinatmenetestakaro 003

Úgy képzeljük el mint egy pulóver körbekötés csak itt egy egy szem van egy egy résznek és az elválasztó szemek! 🙂

A három szemmel lentiek szerint dolgozunk, indulunk el:

A takaró közepét simán kötöttem, de ha teljes mértékben kétoldalas plédet szeretnénk, középen is köthetünk egy sima egy fordított patentkötéssel mint a széleken.

 

Az első szembe kétszer szúrunk, sima kötéssel kötünk, a második szembe is kétszer szúrunk, egy szem sima, ezt megismételjük mind a négy tűn lévő szemekkel.

 

Következő sort simán kötjük, minden második sorban szaporítunk.

 

szinatmenetestakaro 007

A következő sorokban az első szembe szintén kétszer szúrunk, simán kötjük a szemeket, a köztes szemeket simán lekötjük, majd az utolsó előtti szembe is kétszer szúrunk simán kötjük a szemeket, egy szem sima. És így tovább, minden második sorban.

 

 szinatmenetestakaro 012

 Ahogy gyűlnek a szemek, egyre könnyebb lesz dolgozni, átválthatunk rövid (40 cm)-es körkötőtűre, majd egyre hosszabbra.

A színátmenetet követve színváltásnál beiktattam egy egy fordított sort, ez akár el is maradhat.

28 sor után átváltottam lusta kötésre, szintén a színváltást követve. A lusta kötésnél az első szemet melyet szaporítunk továbbra is mindig simán kötöttem az utolsó szemet is mindig simán kötöttem, az összes többit  fordítottan minden második sorban. Hogy egyszerűbb legyen dolgozni javasolnám az első sorban, sima kötést és a szaporítást a második sorban pedig a fordított kötést.

 

szinatmenetestakaro 016

Ahogy egyre több szemünk lesz változik a minta rajzolata, egyre keskenyebbek lesznek a csíkok, szépen összefolynak a színek…

 

86 sort kötöttem lusta kötéssel majd patentmintával (egy sima, egy fordított) kereteztem a takarót. És hogy fokozzam a látványt ketté bontottam a munkát, így megváltoztattam a színek rajzolatát, hiszen fel olyan rövidek lettek a sorok. Két tűvel kötöttem párhuzamosan két külön gombolyagról oda vissza folytatva a munkát , egyszer egyik felét, majd másik felét mindig találkozva a sarkokon és összefonva a két fonalat így egyben maradt a munka nem szükséges utólag összevarrni (mint mikor norvég mintát kötünk két különböző fonallal) és kényelmesebben elfértek a szemek is a két tűn.

 

14 sort kötöttem patentmintával, majd lekötöttem a szemeket és készen is van a különleges babatakarónk.

 

Nem szükséges sem a patentkötés sem a ketté bontás, lusta kötéssel is köthetünk végig.

Szólj hozzá!