2024
március
6.

0

Bumeráng sarok, zoknikötés alapok száránál kezdve

Zoknikötéshez a kifejezetten erre a célra kifejlesztett REGIA fonal márkát ajánljuk. Ezek a kopásállóság és a rugalmasság érdekében kevert alapanyagú (jellemzően 75% gyapjú, de már pamut fonalból és gyapjú-pamut kevertszálas zoknifonalakkal is bővült a zoknifonal kínálat), több szálból sodort fonalak. Többféle
vastagságban és igen változatos festéssel készülnek. A fonal vastagságát a szálak száma adja.

 

Tudnod kell, hogy a sokak számára valami egészen különleges dolognak számító zoknikötés sem bonyolultabb, mint pl. egy ún. pilótasapka megkötése.

 

Ha most kezded, akkor olvasd el figyelmesen a leírást, de ne csak olvass, hanem fogj 5 db zoknikötőtűt, és próbáld megkötni a zoknit. Valószínűleg azt tapasztalod, hogy elkészíteni egyszerűbb, mint megfogalmazni és leírni ezt a folyamatot.

 

Azok számára, akiket esetleg éppen az 5 tűvel való kötés gondolata riaszt el a zoknikötéstől, elárjuk a titkot: itt is mindig 2 db tűvel kötünk, a maradék 3 tű csak a szemek „tárolására” szolgál.

 

A legelterjedtebb és a legsokrétűbb, mondhatni normál zoknifonal 4 szálas. A 6 és 8 szálas zoknifonalak kifejezetten vastagok, hideg évszakokra ajánljuk, vastag, meleg zoknik kötéséhez, bakancsba, csizmába és nem utolsó sorban házi zokninak, mamusznak, lábszárvédőnek.

 

 

Leírásaink alapján már simakötéssel is egyedi zoknikat készíthetsz a változatos és különleges festésű Regia fonalakból.

 

A száránál kezdett zokni kötéstechnikája

 

A következőkben a száránál kezdett zokni kötéséhez szükséges alapvető lépéseket, tudnivalókat adjuk meg.

Munkaeszközként az 5 db-ból álló, viszonylag rövid zoknikötőtű-garnitúrát ajánljuk.

 

KEZDÉS

 

A szemeket 4 tűre elosztva szedjük fel vagy a modell leírásában, vagy a mérettáblázatban megadott szemleosztásban, majd zárjuk körbe. A kör kezdete hátul, középen lesz, az 1. és a 4. tű között. Ezt a kezdő
fonalvég mutatja. (Például: 48 kezdő szem, szemleosztás: 12 szem/tű.)

A zokni szára

 

Körökben dolgozunk. A modell-leírásban megadott mintával megkötjük a passzét (többnyire 1 sima–1 fordított vagy 2 sima–2 fordított), majd a zokni szárát.

 

 

A sima és fordított szemek váltakozása rugalmassá
teszi a passzét. A szárat köthetjük a patentminta folytatásával, vagy ízlés szerinti mintával. Némelyik mintához a mérettáblázatban megadottnál több szemre lesz szükségünk.

 

A passzé és a szár hosszát akár meg is változtathatjuk a leíráshoz képest, egyéni igényeink szerint.

 

A 2 sima–2 fordított szemes passzénál mindig figyeljünk arra, hogy az összes szemszám osztható legyen 4-gyel. Erre egyébként a leírás is többnyire felhívja a figyelmet.

 

Bumeráng sarok kötése

 

Dupla felhúzott szemekkel – rövidítve: df SZ) kötjük.

Csak az 1. és a 4. tű szemeivel dolgozunk, sorokban.

A 2. és 3. tű szemeit a lábfej felső részéhez (rüszt) félretesszük.
Amennyiben a szárat mintával (pl. struktúr- vagy azsúrminta) kötjük, a szár sarok előtti utolsó 1-2 cm-ét az 1. és 4. tűn készítsük simakötéssel, a 2. és 3. tűn folytathatjuk a mintát.

Közben az 1. és 4. tű fölösleges szemeit – ha vannak -, fogyasszuk le.

A bumeráng sarkat két részben, az 1. és a 4. tűn kötjük. A két tű szemeit három részre osztjuk (lásd a táblázatot), és rövidített sorokkal (dupla felhúzott szemekkel – a továbbiakban: df SZ) dolgozunk tovább. Az első részben a df SZ-ekkel csökkentjük a szemek számát, a második részben visszabővítjük a szemek számát („bumeráng hatás”). Közben mint egy kis sapka, kibővül a kötés a sarok számára.

 

Dupla (felhúzott) szem (df SZ): Fordulás (sorváltás) után a sor elején a szálat a munka elé fektetjük, jobbról az 1. szembe öltünk, a szemet és a szálat együtt leemeljük. Ezután a szálat szorosan hátrahúzzuk, ezzel a szemet a tűn felhúzzuk, így duplán lesz a tűn. Ha a fonalat nem húzzuk meg elég szorosan, lyuk keletkezik a kötésben.

 

A táblázatban A szemek elosztása a saroknál című sorban az egyes méretekhez rendelt, ferde törtvonalakkal elválasztott számcsoportok láthatók. Ezek jelentése: az 1. ferde törtvonal előtt az 1. tű df SZ-einek száma szerepel / középen, a két ferde vonal közötti szemeket nem duplázzuk / a 2. ferde vonal után a 4. tű df SZ-einek a száma szerepel.

 

A sarok első felében az 1. tűn az 1. df SZ-et a tű utolsó szeméből készítjük (a 2. tű előtti utolsó szemből), a 4. tűn az 1. df SZ-et szintén a tű utolsó szeméből (a 3. tű utáni első szemből) készítjük.
Minden további következő sorban a munka színén és visszáján is minden sor végén 1 szemmel kevesebbet kötünk, a már meglevő df SZ-ek előtt visszafordulunk, és addig kötjük a df SZ-eket, míg végül csak a középső szemek maradnak meg.

 

Ezután kötünk 2 teljes kört sima szemekkel (a 2. és 3. tű szemeit simán kötjük, az 1. és 4. tű df SZ-eit is simán, egy szemként kötjük le).

 

A sarok másik feléhez a rövidített sorokat az eddigiekkel ellentétes irányban kötjük. Vagyis most a középrész után az 1. tű 1. szeme lesz a df SZ, és így tovább, mindig a soron következő 1 szemen lesznek a df
SZ-ek, a tű utolsó szeméig. A 4. tűn az 1. df SZ a középrész utáni 1. szemen lesz (ez 4. tű utolsó szeme), majd így tovább, végül az utolsó df SZ a 4. tű 1. szemén lesz.

 

A bumeráng sarok első fele:

1. sor (a munka színe): az 1. tű minden szemét simán kötjük. Fordulunk.
2. sor (a munka visszája): 1 df SZ, az 1. tű többi és a 4. tű minden szeme: fordított. Fordulunk.
3. (szí) sor: 1 df SZ, a 4. és az 1. tű többi szeme sima az 1. tű sor végi dfSZ-éig, ezt nem kötjük, hanem
előtte fordulunk.
4. (vi) sor: 1 df SZ, tovább végig: fordított a df SZ-ig, előtte fordulunk.
A 3–4. sort addig ismételjük, míg középen csak a sarok középső szemei maradnak.

 

 

Ezután 2 kört kötünk minden szemre a minta szerint, tehát az 1. és 4. tű szemeit simán, a df SZ-eket egy szemként kötjük, a 2. és 3. sor szemeit a mintával vagy a leírás szerint kötjük.

 

A bumeráng sarok második fele:

 

1. (szí) sor: A középrész szemeit, majd az 1. tű 1. szemét simán kötjük. Fordulunk.
2. (vi) sor: 1 df SZ, majd a középrész szemei és az utána levő szem (a 4. tű utolsó szeme): fordított. Fordulunk.
3. (szí) sor: 1 df SZ, majd simakötéssel a középrész, a következő dfSZ és az utána levő 1 SZ-et simán kötjük. Fordulunk.
4. (vi) sor: 1 df SZ, majd végig fordított a dfSZ-ig, ezt és a következő szemet is fordítottan kötjük. Fordulunk.

 

A 3–4. sort addig ismételjük, míg az 1. és a 4. tű szemeire – a középső sarokszemek kivételével – df SZ kerül. Az utolsó visszáján kötött sor után megfordulunk, és még egy df SZ-et kötünk.

 

A 4. tű többi szemét simán kötjük, majd körökben dolgozunk tovább. Közben az 1. körben a df SZ-eket simán kötjük le, a dupla szálukat egybe kötve. Ezzel a bumeráng sarok elkészült.

 

 

A lábfej további részét a leírások alapján kötjük a zokni orráig

 

Méret táblázat Regia zoknifonalakhoz száránál kezdett zoknihoz, egyenes és bumeráng sarokkal

 

 

 

 

A száránál kezdett zoknikötés alap ismereteit egyenes és bumeráng sarokkal, szalagos és csillagos orral, mérettáblázatokkal, teljes terjedelmében megtaláljátok a Kötött kedvenceink 2024 TAVASZ-i kiadásában és a fonalparadicsom mintagyűjteményében is letölthető pdf formátumban.

 

A zokni orra

 

A zokni orrát simakötéssel kötjük, hacsak a modell leírása mást nem ad meg. Erre kétféle megoldást ismertetünk: az ún. szalagos, ill. az ún. csillagos fogyasztás technikákat.

 

Szalagos zokniorr kötése 

 

Csillagos zokniorr kötése

 

Szólj hozzá!