Horgolt textilkosár

horgoltezmegaz

A Horgolt ez + az kézimunka könyvből mutatom be nektek ennek a praktikus horgolt kis kosárnak az elkészítési módját.

 

A könyvben az anyagok, eszközök és alapvető technikák is bemutatásra kerülnek, így akár kezdők is nekiveselkedhetnek az egyszerűbb modelleknek.

 

Kiemelném még a könyvből a pólófonal készítés technikájának fényképekkel illusztrált leírását, mely jól jön a lenti kosár elkészítéséhez szükséges pólófonal házilagos előállításához.

 

18 ötlet a mindennapos használati kiegészítőktől, a dekoratív párnákon át a táskákig bizonyára mindenki talál kedvérevalót.

 

A könyvről és tartalmáról bővebben olvashattok a Fonalparadicsom webáruházban ahol meg is vásárolhatjátok a könyvet.

 

ezmegaz1

 

Textilkosár

 

Hozzávalók

–           5 db XXL-es fehér vagy világos színű póló

–           1 csomag ciklámen és 2 csomag sötétbarna Colombus ruhafesték

–           8 mm-es horgolótű

–           Olló

–           Merkelőtű

–           Sorjelölő

 

Méret

A kézimunkakosár  23 cm-es és 14 cm magas

 

Alkalmazott pálcák

–           Láncszem

–           Kúszószem

–           Rövidpálca

 

Alkalmazott technikák

–           Körben horgolás

–           Spirális horgolás

 

Nehézségi fok

Haladóknak

 

Fessük be a pólókat a festék papírzacskóján található utasítás szerint, majd hagyjuk a pólókat megszáradni. Készítsük el a pólófonalat.

 

A barna fonallal kezdjük a munkát. Körben horgoljunk. Ne vágjuk el a fonalakat a színváltásoknál.

 

Kezdőkör: Készítsünk a barna pólófonalból 5 lsz-et, majd kúszószemmel kapcsoljuk körré.

  1. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, majd horgoljunk 5 rp-t a kezdőkörbe. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  2. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk 1 rp-t a sormagasítás tövébe, majd minden további rp-ba 2 rp-t horgoljunk. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  3. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő pálcába 1 rp-t, *a következő pálcába 2 rp-t készítsünk, az utána következőbe pedig 1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  4. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő 2 pálcába 1-1 rp-t, *készítsünk a következő pálcába 2 rp-t, az utána következő 2 pálcába 1-1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  5. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő 3 pálcába 1-1 rp-t, *készítsünk a következő pálcába 2 rp-t, az utána következő 3 pálcába 1-1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  6. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő 4 pálcába 1-1 rp-t, *készítsünk a következő pálcába 2 rp-t, az utána következő 4 pálcába 1-1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  7. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő 5 pálcába 1-1 rp-t, *készítsünk a következő pálcába 2 rp-t, az utána következő 5 pálcába 1-1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  8. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő 6 pálcába 1-1 rp-t, *készítsünk a következő pálcába 2 rp-t, az utána következő 6 pálcába 1-1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  9. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő 7 pálcába 1-1 rp-t, *készítsünk a következő pálcába 2 rp-t, az utána következő 7 pálcába 1-1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  10. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő 8 pálcába 1-1 rp-t, *készítsünk a következő pálcába 2 rp-t, az utána következő 8 pálcába 1-1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  11. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, horgoljunk a következő 9 pálcába 1-1 rp-t, *készítsünk a következő pálcába 2 rp-t, az utána következő 9 pálcába 1-1 rp-t. A *-tól ism végig, majd a sormagasítás tövébe horgoljunk 1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  12. kör: Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, majd szaporítás nélkül haladunk a körön úgy, hogy az előző sor rp-inak csak a hátsó szálába öltünk. Ezzel alakítjuk ki a kosár aljának peremét.

 

Ha körbeértünk, ne zárjuk a kört, mert ezután spirálisan horgolunk tovább.

13–20. kör: Sorjelölővel jelöljük meg a kör első pálcáját, majd spirálisan horgoljunk 8 kört. Kúszószemmel zárjuk az utolsó kört.

  1. kör: Ciklámen színű fonallal folytassuk a horgolást. Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, minden pálcába készítsünk 1-1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.
  2. kör: Barna fonallal folytassuk a horgolást. Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, minden pálcába készítsünk 1-1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.

23–26. kör: A 20-21. kör mintája szerint horgoljunk.

  1. kör: A barna fonallal horgoljunk. Készítsünk 2 lsz-et sormagasításnak, minden pálcába készítsünk 1-1 rp-t. Kúszószemmel zárjuk a kört.

Vágjuk el a fonalakat, rögzítsük a horgolást. Bújtassuk el a kilógó fonalvégeket.

 

 

Ehhez a modellhez felhasználhatjuk régi, megunt vagy foltos pamutpólóinkat is, vagy használtruha-kereskedésekben is vásárolhatunk olcsó pólókat.

 

Sorjelölő helyett használhatunk gemkapcsot is.

ezmegaz2

A kisebb kosarat a nagy mintája alapján horgoltuk, de a 10. kör után már nem szaporítottunk tovább, hanem spirálisan horgoltuk a kosár oldalfalát. Az oldalfal 6 körét barna fonallal készítettük, majd 3 ciklámen színű körrel fejeztük be a munkát.

 

Köszönet a kiadónak a publikálási lehetőségért.

 

Ha szeretnéd megismerni mind a 18 praktikus ötletet vedd meg a könyvet most az alapvető technikák megismertetésével akár kezdőként is, el is készítheted őket és még a gyakorlott horgolók is bizonnyal találnak kedvükre való modellt, ötletet.

 

Ha tetszik a modell oszd meg ismerőseiddel is.

Szólj hozzá!