Rövidített sorok, német stílusban

A rövidített sorokat sok helyen alkalmazhatjuk, például zokni sarkak kialakításánál, karöltők kialakításánál, nyakkivágásoknál, kerekítéseknél és egyedi formák kialakításánál.

 

A német stílusú rövidített sorok lényege, hogy visszafordulásnál a két sor közötti első szemet felhúzzuk a tűre, így nem keletkezik lyuk a sorváltásnál.

 

Elkészítés

 

Kössük meg a szemeket és forduljunk vissza a kívánt helyen.

 

Visszafordulásnál az első szemet át vesszük a tűre áthajtjuk a szálat a munka másik oldalára mintha ráhajtást készítenénk és úgy meghúzzuk a szálat, hogy a már lekötött szem felcsavarodik a tűre, ezért dupla szemnek látjuk a tűn.

 

 

A képen a jobb tűn négy sima szem után egy felhúzott szemet látunk, egy sima szemet, egy felhúzott szemet, sima szemet, felhúzott szemet.

 

Sima szemnél előre hozzuk a tűn a fonalat, fordított szemnél hátra visszük a fonalat mintha ráhajtást készülnénk készíteni.

 

Az első sorban mikor aktiváljuk a szemeket együtt vesszük le a két szálat a tűről és együtt kötjük le őket. Végig kötjük a sort az összes inaktív szemet is  beleértve.

 

 

Az utolsó öt szem előtt visszafordultunk mindkét oldalon, majd még kétszer két két szemmel előbb fordulunk vissza mindkét oldalon. Középen 10 szem maradt.

 

Oda vissza végigkötöttük a sort, jól meg kell figyelni a szemeket ahhoz, hogy látni lehessen a rövidített sorokat, különösen jól illeszkednek egymáshoz, nagyon szépen összesimulnak az egyes sorok. (mivel a tű egyenes a kötés domborodik)

 

 

A következő sorban lekötöm a szemeket így jól láthatóvá válik a kialakított forma.

 

 

A képen látható formát úgy értük el, hogy az utolsó öt szem előtt visszafordultunk mindkét oldalon, majd még kétszer két két szemmel előbb fordulunk vissza mindkét oldalon. Középen 10 szem maradt.

 

Ezt követően végig kötöttük a szemeket, majd lekötöttük őket, ezzel a technikával kialakított karöltő sokkal szebb és sokkal könnyebb összedolgozni is.

 

Ahol alkalmaztuk

Kötött zokni bumeráng sarokkal

 

Próbáld ki a japán rövidített sorok kötését is a hurkos megoldással >>>

 

Tetszik? Add tovább!

Hozzászólások

Szólj hozzá!