2024
január
1.

0

Kategóriák:

A kézi kötés örömei és árnyoldalai

A kézi kötés nagyon sok örömmel és kihívással jár együtt. Íme néhány pozitív és negatív aspektus:

A kézi kötés örömei:

 1. Kreativitás kifejezése: A kézi kötés lehetőséget ad arra, hogy egyedi, divatirányzattól független egyéni izlésünknek megfelelő és vagy saját termetünkre, személyre szabott ruhadarabokat készítsünk. Kiváló egyedi és egyénre szabott ajándékokat is készíthetünk mely boldogsággal tölti el úgy az ajándékozót mint a megajándékozottat.
 2. Relaxáció és stresszcsökkentés: A kézimunka egy nyugtató, meditatív tevékenység, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy ellazuljanak és kikapcsolódjanak a mindennapok stresszes helyzeteiből. Az ismétlődő mozgások és a ritmikus munkavégzés segíthetnek a test és az elme megnyugtatásában.A kötés egy nyugtató tevékenység lehet, amely segít ellazulni és kikapcsolódni a mindennapok során.
 3. Fejlődő készségek: A kézi kötés során lehetőség van új készségek elsajátítására, például minták olvasására, különböző technikák alkalmazására, új modellk tervezésére stb.
 4. Koncentráció és figyelem: A kötés során nagyfokú koncentrációra és figyelemre van szükség a minták olvasásához, a számításokhoz és a pontos végrehajtáshoz. Ez segíthet fejleszteni a figyelmet és a koncentrációs képességeket.
 5. Finommotorika fejlesztése: A kézi kötés kiváló tevékenység lehet a finommotorika fejlesztésére. A kötés során a kötőtűk és a fonál használata sokféle finommotoros készséget igényel és fejleszt. A gyerekeknél, rehabilitációnál elősegiti a finommotorika fejlődését, idősebb korban pedig szinten tartja azt.
 6. Kézzelfogható eredmények: Végül de nem utolsó sorban a kötés végeredményeként valóságos termékeket hozunk létre, amelyek büszkeséggel töltik el a készítőt.

A kézi kötés árnyoldalai:

 1. Időigény: A kézi kötés időigényes tevékenység, ami nem mindenkinek áll rendelkezésére, de tudjátok arra van időnk ami fontos számunkra. Készítsünk kisebb darabokat, praktikus kiegészítőket, ami kevésbé idő igényes és gyors sikerélményt ad.
 2. Fáradtság és kényelmetlenség: Hosszú kötőmunka során előfordulhat, hogy a testünk elgémberedik, a kezek elfáradnak, vagy kellemetlenséget éreznek az ismétlődő mozdulatoktól, különösen igaz, ha már izületi gondokkal küszködünk. Aranyszabály, hogy mindig annyit kössünk amennyi jól esik, soha ne erőltessük meg a kezeinket, nincs rosszabb a kényszer pihenőnél.
 3. Extra terhelés a kéznek és a szemnek: Megterhelő lehet a kéznek az extravastag fonalak feldolgozása, az extravastag tűk forgatása, a jó hír hogy a nagyszemű munkák gyorsan elkészülnek, nagyobb dolgokat készítsünk több darabból. Igen csak fárasztó lehet a szemnek a sötét fonalak feldolgozása főleg ha az nem megfelelő fényviszonyokkal párosul. A sötét fonalakkal inkább napvilág dolgozzunk, és mindig gondoskodjunk megfelelő világításról a kézimunkázáshoz.
 4. Tanulási görbe: Az új minták, technikák elsajátítása időbe telhet, és némi gyakorlást igényelhet, ami kezdetben frustrációt okozhat. Válasszunk tudás szintünknek megfelelő mintákat és modelleket, fokozatosan fejlesszük a tudásunkat a sikerélmény nem marad el és további lendületet ad a fejlődéshez. A tanuláshoz biztosítsunk nyugodt, zavartalan környezetet. Ha valami nagyon nem megy, hagyjuk abba, később tiszta fejjel próbáljuk meg újra, jellemzően fordul elő, hogy nem is értjük mit nem értettünk előzőleg.
 5. Korlátozott mozgás: Kötés közben kevésbé könnyű a mobilitás, mivel a kötőtűk kezében tartása a fonal vagy fonalak és a mintaolvasás helyhez köt. Időközönként tegyük le a kötést, álljunk fel mozgassuk meg végtagjainkat. Kissebb darabokkal álva is köthetünk, magunkal vihetjük őket és akár utazás közben is köthetünk. A nagyobb darabokkal üljünk asztalhoz, helyezzük a kötést az asztalra így nem kell megtartanunk a teljes súlyát. A nyári melegben is remek megoldás, hogy ne melegítsen még a készülő darab is.
 6. Túlzott elköteleződés és teljesítménykényszer: Sokan a kézimunkában találják meg az önbecsülésüket és a sikereiket, és túlzottan elkötelezik magukat e tevékenység iránt. Ha valaki túlzott elvárásokat támaszt magával szemben a kézimunka terén, és állandóan azon aggódik, hogy elég jó-e az, amit csinál, ez stresszt és nyomást okozhat. Mint mindenben itt is fő a mértékletesség.

Bár a kézi kötésnek vannak kihívásai, sokunk számára mégis rendkívül örömteli tevékenység, amely kreatív kibontakozást és belső elégedettséget hozhat, a végtermék csak hab a tortán.

 

Ahogy mondani szoktam:

“A kötésben a kötés a legjobb!”

Szólj hozzá!