Tanszoba

Így kötök Én! Te hogy kötsz?

Ahány kéz, annyi kötés, még ha ugyanazzal a fonallal, tűmérettel és technikával kötünk is! És még az is előfordulhat, hogy egy időre elteszed a munkát és később már nem ugyanolyan a kötésed, ugyanaz a kéz kötése. De tényleg!

 

6-7 éves voltam, mikor megtanultam kötni, sík kötést tanultam oda- vissza két oldalán a munkának, a sima szemet hátsó szálba öltve, a fordított szemet első szálba öltve (szúrva, kinek hogy tetszik).

 

Hamar elkezdtem körbe kötni, egybe kötni, fentről kötni, saját technikákat, megoldásokat kitalálva, kifejlesztve, csak varrni, össze illesztgetni ne kelljen, bármikor tovább köthessem, tovább gondolhassam a dolgokat. És még valami: kinevethetsz, de sajnálom elvágni a fonalat! És utálom eldolgozni a kezdő- és végszálakat, az olyan időrabló, minél kevesebb van, annál jobb! 🙂

 

Ha körbe kötsz és nincs ki megmondja a tutit, vagy megmutassa hogyan kell, előbb utóbb felismered, hogy valami nem stimmel, amit eddig csináltál az itt most nem működik, mindig ugyanabból az irányból jössz és mindig a színén dolgozol. (Előre borítékolom, ha egyszer kipróbálod, csak így akarsz kötni majd.)

 

Másként kell kötnöd a szemeket és másként kell olvasnod a mintát.

 

Nekem ez ösztönösen jött, nem is volt kérdés, és bármit megtudtam kötni így is.

 

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy másoknak nem ilyen egyértelmű a dolog, még a lusta kötés újra értelmezése is gondot okoz körkötésnél, de hiszen ha mindig a színén dolgozunk, akkor váltakozva kell kötnünk simát és fordítottat. Világos, nem? Hát nem mindenkinek!

 

A bonyolultabb mintáknál még nagyobb kihívást jelent, át kell állni egy másik hullámhosszra és más perspektívából értelmezni az alapismereteket.

 

De még így is nehéz befogadni, még ha meg is mondják hogyan kell kötni,  akkor is leáll velem vitatkozni, hogy márpedig mackókötéssel nem lehet körbe kötni, mikor a kezében tartja az egybe, körbe kötött mackókötéssel készült sapkámat! 😉

 

Tehát vissza az alapokhoz!

Ez lesz a mottóm az elkövetkezendőkben!

 

Balkezes kézi kötés

 

Már elkezdtem egy közös nyelvet kidolgozni veletek, hogy értsük egymást, hogy értsük a jeleket és meg tudjuk valósítani az alaplépéseket.

 

Magyarországon belül is nagy a szórás, ki hogy tanult kötni, még időbeni sávokat is fel lehet ismerni, ki melyik korosztályhoz tartozik.

 

Tovább bonyolította a dolgot, hogy brit és német magazinok leírásai alapján próbálunk kötni és a japán kézimunka könyvektől, technikáktól az Izlandi mintákig mindenhez hozzáférhetünk magyar nyelven, ami jó dolog! DE, nem kis kihívás maga a fordítás  sem, hiszen még szavaink sincsenek azokra a technikákra, amiket elhoznak, bemutatnak, megtanítanak nekünk.

 

A helyzet csak fokozódik az orosz, spanyol, brit, kínai és német videókkal (a teljesség igénye nélkül), ahány annyi technikával dolgozik, némelyik számunkra kifejezetten mulatságos módon.

 

Jó hírem van! Mi Magyarországon a kötés balkezes változatát ismerjük és gyakoroljuk, persze annak is többféle változatát. Ez a technika alakult ki legutoljára, tehát a legfejlettebb módszer. Gyorsan és egyenletesen lehet haladni a kézi kötéssel, a bal kéz is kiveszi a részét a munkából, így a módszer kevésbé terheli a kezünket, izületeinket.

 

 

Jó ha tudod, hogy a Magyarországon is elterjedt közép-európai, úgy nevezett balkezes kötésmóddal kötünk.

 
Bal kezünk mutatóujjára tekerjük a fonalat, bal kezünkben fogjuk az egyik tűt a kötéssel, (többi ujjunk alatt jön az utánpótlás fonal) a jobb kezünkben a másik tűt fogjuk. A két tűvel és a kifeszített fonallal csuklómozdulatokkal hurkoljuk az új szemeket a bal tűről a jobb tűre. A bal kezünk a passzívabb, míg a jobb kezünkkel végezzük a bonyolultabb műveleteket.

 

 

Fontosnak tartottam bemutatni mindkét típusú kötésmódot amivel dolgozom, hisz a legtöbben a sík kötésnél használt technikával dolgoztok.

 

Ha sikerül megérteni az alapműveleteket, azok szimbólumait, akkor saját technikátokkal is meg tudjátok valósítani azokat, megértitek, miért “nem olyan” amit köttök, miért nem olyan a két simán összekötött szem például, mint amilyen a külföldről behozott kézimunka könyvek szerint vagy magazinok, egyéb kiadványok szerint lennie kellene.

 

Én többnyire körbe kötök, így első szálból kötöm a simát és a hátsóból a fordítottat, kompatibilis vagyok a nemzetközi jelzésekkel, a művelet jelöléseim, szimbólumaim is, a leolvasható rajzokon mindig a színét mutatják.

 

Sima kötés, harisnyakötés, síkban kötve

Sima szem kötése

Link a YouTube videóhoz >>>

 

Fordított szem kötése

Link a YouTube videóhoz >>>

 

Tapasztalatom szerint így köttök a legtöbben, még ha még kettőt csavartok is a szálon, főleg a fordított szem kötésénél.

 

Nincs olyan, hogy rosszul kötöd, de ha lehet egyszerűbben, könnyebben, miért ne!

 

Érdemes leegyszerűsíteni a technikát, könnyebb, gyorsabb és kézkímélőbb, bár nem mindenkinek könnyű az átállás.

 

Gond akkor van, ha nem vagy következetes, hol így hol úgy kötsz, vagy nem veszed figyelembe a “menetirányt”!

“megcsavarod a szemet”, “tekeredik az egész munka”.

 

Sima kötés , harisnyakötés körbe kötve

Sima szem kötése

Link a YouTube videóhoz >>>

 

Fordított szem kötése

Link a YouTube videóhoz >>>

 

A legtöbb szakkönyvben ehhez a kötési módhoz kompatibilisek a jelzések, alapműveletek.

 

A kötött szemeknél nem lehet utólag megmondani hogy készültek, jobbkezes, balkezes technikával, fentről, lentről, honnan hova szúrtunk, ha jól dolgoztunk  a szemek összehurkolva ugyanolyanok.

 

Te hogy kötsz?

Írd meg kommentben.

 

Tetszett a bejegyzés add tovább! Egy fecske nem csinál nyarat! 🙂

Hozzászólások

Szólj hozzá!