2017
április
3.

0

Amigurumit készítenél? De nem tudod hol kezd el?

Az amigurumi horgolt vagy kötött kitömött játékfigurát takar és az elkészítés technikájának a neve.

 

És honnan ez a furcsa név? A név a technika eredetére utal ez  eredetileg egy japán technika.

 

Az eredeti japán figurák készítésének technikája, neve, a szó maga keleti névsorrendben, magyaros átírásban.

 

ami( horgolt, kötött)

nuigurumi (kitömött játékfigura)

Forrás Wikipédia- Amigurumi

 

Jó 10 éve kezdett el terjedni széles körben ez a technika és kifejezés, az eredeti Japán kulturából kitörve az eredeti japán formáktól eltérve sajátos formákat öltve. Leginkább állatokat készítettek ezzel a módszerrel, de közkedvelt módszer, különféle tárgyak, bábuk, babák készítéséhez is. Napjainkban ezzel a technikával készült a közkedvelt mesefigurák, mesehősök megalkotása is hódit.

 

Tehát kézzel készült, horgolt vagy kötött kitömött játékfigurákról van szó. Az amigurumik elkészítésének pontos menete leírása van, az egyszerübbek egy darabból készülnek a bonyolultabbak több darabból majd össze varrva kerülnek kitömésre.

 

Kötött maci fázisfotó

 

Számtalan leírás érhető el napjainkban magyar nyelven is akár az interneten akár kézimunka könyvekben. De akit egyszer rabul ejt ez a technika könnyedén készít egyedi figurákat saját elképzelései alapján.

 

Amigurumi kategória a Kössünk lányok weboldalán>>>

 

A horgolt amigurumi figurák elterjedtebbek mint a kötöttek ez kézimunka könyv kínálatunk is jól tükrözi, kötött amigurumis könyvből egy két ajánlatunk van, míg horgoltból több is.

 

Kattint ide és nézd meg az Amigurumi könyveket >>>

 

A  legközkedveltebb amigurumi készítéséhez a 100%-os pamut alapanyagú Catania fonal, mely több mint 50 színárnyalatával a színátmenetesCatania Color és a kőmosott Catania Denim színeiről már nem is beszélve fantasztikusan tág teret ad a kreativitásnak az alkotásnak.

 

Külön felhívnám a figyelmet a Catania Grande fonalakra, melyel dolgozva az eredeti leírások alapján “óriás” nagy méretű figurákat kapunk eredményül, mivel a fonal kétszer olyan vastag mint a klasszikus Catania. Forditott eredményt érünk el a Catania fine fonal alkalmazásával mely vékonyabb a klasszikus Catania fonalnál.

 

Sürün kapok ilyen kérdéseket, hogy miből készítsem a minyonokat, melyik színt ajánlom baba testnek és hogy süsü melyik árnyalatból mutatna igazán jól, sünit melyik szempilla fonalból ajánlom és így tovább! 🙂 És macit és barikát miből kössek?

 

De az igazán bátrak, nem félnek egyedit alkotni tigrist színátmenetes fonalból vagy extra ruhákat, kiegészítőket, egyedi hajkoronákat készíteni különleges fonalainkból.

 

Én is imádom a cukorkarózsaszin Mocikámat!

 

Kötött mackó

 

Csecsemőknek, kis gyerekeknek a Baby Smiles kollekció nyálálló fonalait ajánlom, óriási kínálat van úgy fonal típusra mint színválasztékra a pamuttól a rövid sempillafonalig egyaránt.

 

Speciális biztonsági szemeket, biztonsági orrokat is kínálok amigurumik készítéséhez. És egy kis tömőanyagot is találsz a kínálatban.

 

Kötött mackó biztonsági szemekkel és orral.

 

 

A kezdőknek is bátran ajánlom ezt a technikát, hisz kis felületeket kell készíteni, könnyedén  javítható ha elsőre nem úgy sikerült ahogyan szeretnénk, de a pontos leírások alapján ügyesen haladhatunk, remek lehetőség a gyakorlásra és nincs semmi tétje, garantáltan egyedi alkotás születik.

 

Szórakoztató az elkészítésük, na jó néha kicsit bosszantó is tud lenni ha egyszerű fogások kifognak rajtunk, és nem utolsó sorban szuper ajándék nem csak gyerekeknek! 🙂

 

Gyere ötletekért a Pinterestre!

 

 

Szólj hozzá!