Baba mellény kispasiknak. (0-3 hónap)

Egy csöpnyi eleganciát lophatunk a babák ruhatárába ezzel a kis mellénykével. Akkora mint egy átlagos méretű sapka.

 

100 % merino fonal Baby Woll Baby Smiles kollekcióból, meleg rugalmas. A mellényke is varrás nélkül készült így nagyon rugalmas ami nagy előny az öltöztetésnél.

 

Mérete

 

0-3 hónapos babára méretezve

mellbőség 42 cm

hossza 24 cm

válla passzékkal 7 cm

nyaka 44 cm

 

Hozzávalók

 

Merino wool babafonal 2 gombolyag, 50 g.

3 mm-es 40 cm-es krkötőtű

3 mm-es 60 cm-es körkötőtű

 

Minták, technikák

 

sima kötés,

 

Dupla patentminta 

 

 

Rövidített sorok német stilusban

 

jobbra dőlő fogyasztás

 

balra dőlő fogyasztás

 

Egyenes duplafogyasztás, középhangsúlyos duplafogyasztás

 

Rugalmas leláncolás

 

Elkészítés

 

Lentről körbe kötve készült karöltőig, majd ketté választottam az elejét és a hátát.

100 szemre kezdtem, 10 sor dupla patentmintát kötöttem, majd 25 kört simán a szétválasztásig.

 

Eleje

 

Kétoldalt a karöltőnek 6-6 szemet fogyasztottam, minden színe sorban.

 

Jobboldalt a második-harmadik szemeket összekötve balra dőlve, baloldalt az utolsó előtti két szemet fogyasztottam jobbra dőlve.

 

Egy egy szem a szélén megmarad szélszemnek, sokkal szebben feltudjuk szedni a szemeket a karöltőnek.

 

További négy sort kötöttem simán (oda vissza kötünk) de akár már a karöltő fogyasztást befejezően is elkezdhetjük a nyakkivágást ha még nagyobb nyakat szeretnénk kötni a kismellényre.

 

12-12 szemet fogyasztottam a nyakánál is minden színe sorban, jobb oldalt az utolsó előtti két szemet jobbra dőlve fogyasztottam, baloldalt a második-harmadik két szemet balra dőlve fogyasztottam, a karöltőnél egyenesen kötünk tovább.

 

négy sort kötünk tovább  fogyasztás nélkül mindkét oldalt egyenesen kötve. ( 8 sort, ha rögtön a karöltő fogyasztását követően kezdtük el a nyakkivágást)

 

A vállaknál 6-6 szem maradt, nem kötöttem le őket mert összekötöttem a hátának a szemeivel, de hagyományos módon is leláncolhatjuk.

 

Háta

 

Az elejéhez hasonlóan alakítottam ki a karöltőt hátul is.

 

Kétoldalt a karöltőnek 6-6 szemet fogyasztottam, minden színe sorban.

 

Jobboldalt a második-harmadik szemeket összekötve balra dőlve, baloldalt az utolsó előtti két szemet fogyasztottam jobbra dőlve.

 

Egyenesen kötve a széleket sima kötéssel oda vissza kötöttem 28 sort majd megkezdtem a nyakkivágás kialakítását rövidített soros technikával.

 

A felosztés 14 szem jobb váll, 22 szem nyakrész, 14 szem bal váll.

Jobb oldali váll kialakításához kössünk 14 szemet, forduljunk vissza, az első szemet felhúzzuk, második színe sorban 4 szemmel előbb forduljunk vissza az első szemet húzzuk fel, a harmadik színe sorban  ismét 4 szemmel ismét előbb fordulunk első szemet felhúzzuk.

A következő színe sorban végig megyünk a soron lekötve a felhúzott szemeket is  hogy megkössük a ball vállát is a mellénykének.

14 szemmet kötünk a visszáján, majd visszafordulunk, az első szemet felhúzzuk, a következő visszája sorban 4 szemmel hamarabb fordulunk, első szemet felhúzzuk, a harmadik sorban szintén 4 szemmel előbb fordulunk első szemet felhúzzuk és készen is vagyunk.

A vállak szemeit összekötöttem. 6-6 szemet eleje -háta mindkét oldalon. Két tűn vannak a szemek egymás mellé fogva és egy harmadik tűvel együtt leláncolom őket.

 

Nyakrész

 

A hátán a nyakrész szemeit a rövidített soros technikával megtartottam elől pedig felszedtem hozzá a szemeket.

 

Dupla patentmintával kötöttem összesen 8 kört, elől a V kivágásnál első körben a két szemet kötöttem össze majd egyenes duplafogyasztással csökkentettem a szemeket (6 szor) minden körben.

Elől simán, lazán leláncoltam a szemeket, hátul a fordított szemeket rugalmasan láncoltam le, hogy még rugalmasabb legyen a nyakkivágás megkönnyítve az öltöztetést.

 

Karöltő

 

Hasonlóan a nyakrészhez felszedtem a szemeket dupla patentmintával kötöttem, lent ugyan úgy középhangsulyosan kötöttem össze a szemeket. Nyolcadik körben simán leláncoltam a szemeket.

 

Dolgozzuk el a kezdő és végszálakat és készen is vagyunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!