Kötött baba mellény 12-18 hónapos legényeknek

Egy csöpnyi eleganciát lophatunk a babák ruhatárába ezzel a kis mellénykével.

100 % merino fonal Baby Woll Baby Smiles kollekcióból, meleg rugalmas. A mellényke is varrás nélkül készült így nagyon rugalmas ami nagy előny az öltöztetésnél.

 

 

Mérete

 

12-18 hónapos babára méretezve

mellbőség 58 cm

hossza 29 cm

válla passzékkal 10 cm

nyaka 56 cm

 

Hozzávalók

 

Merino wool babafonal 3 gombolyag, 75 g.

3 mm-es 40 cm-es körkötőtű (passzékhoz)

3,5 mm-es 60 cm-es körkötőtű (vagy 3 mm-es)

 

Minták, technikák

 

sima kötés,

 

Dupla patentminta 

 

Rövidített sorok német stilusban

 

jobbra dőlő fogyasztás

 

balra dőlő fogyasztás

 

Egyenes duplafogyasztás, középhangsúlyos duplafogyasztás

 

Rugalmas leláncolás

 

Elkészítés

 

Lentről körbe kötve készült karöltőig, majd ketté választottam az elejét és a hátát.

140 szemre kezdtem, 10 sor dupla patentmintát kötöttem, majd 38 kört simán a szétválasztásig.

 

Eleje

 

Kétoldalt a karöltőnek 8-8 szemet fogyasztottam, minden színe sorban.

 

Jobboldalt a második-harmadik szemeket összekötve balra dőlve, baloldalt az utolsó előtti két szemet fogyasztottam jobbra dőlve.

 

Egy egy szem a szélén megmarad szélszemnek, sokkal szebben feltudjuk szedni a szemeket a karöltőnek.

 

További négy sort kötöttem simán (oda vissza kötünk) de akár már a karöltő fogyasztást befejezően is elkezdhetjük a nyakkivágást ha még nagyobb nyakat szeretnénk kötni a kismellényre.

 

14-14 szemet fogyasztottam a nyakánál is minden színe sorban, jobb oldalt az utolsó előtti két szemet jobbra dőlve fogyasztottam, baloldalt a második-harmadik két szemet balra dőlve fogyasztottam, a karöltőnél egyenesen kötünk tovább.

 

négy sort kötünk tovább  fogyasztás nélkül mindkét oldalt egyenesen kötve. ( 8 sort, ha rögtön a karöltő fogyasztását követően kezdtük el a nyakkivágást)

 

A vállaknál 12-12 szem maradt, nem kötöttem le őket mert összekötöttem a hátának a szemeivel, de hagyományos módon is leláncolhatjuk.

 

Háta

 

Az elejéhez hasonlóan alakítottam ki a karöltőt hátul is.

 

Kétoldalt a karöltőnek 8-8 szemet fogyasztottam, minden színe sorban.

 

Jobboldalt a második-harmadik szemeket összekötve balra dőlve, baloldalt az utolsó előtti két szemet fogyasztottam jobbra dőlve.

 

Egyenesen kötve a széleket sima kötéssel oda vissza kötöttem 248 sort majd megkezdtem a nyakkivágás kialakítását rövidített soros technikával.

 

A felosztés 18 szem jobb váll, 18 szem nyakrész, 18 szem bal váll.

 

Jobb oldali váll kialakításához kössünk 18 szemet, forduljunk vissza, az első szemet felhúzzuk, második színe sorban 3 szemmel előbb forduljunk vissza az első szemet húzzuk fel, a harmadik színe sorban  ismét 3 szemmel ismét előbb fordulunk első szemet felhúzzuk.

A következő színe sorban végig megyünk a soron lekötve a felhúzott szemeket is  hogy megkössük a ball vállát is a mellénykének.

18 szemmet kötünk a visszáján, majd visszafordulunk, az első szemet felhúzzuk, a következő visszája sorban 3 szemmel hamarabb fordulunk, első szemet felhúzzuk, a harmadik sorban szintén 3 szemmel előbb fordulunk első szemet felhúzzuk és készen is vagyunk.

A vállak szemeit összekötöttem. 12-12 szemet eleje -háta mindkét oldalon. Két tűn vannak a szemek egymás mellé fogva és egy harmadik tűvel együtt leláncolom őket.

 

 

Nyakrész

 

A hátán a nyakrész szemeit a rövidített soros technikával megtartottam elől pedig felszedtem hozzá a szemeket.

 

Dupla patentmintával kötöttem összesen 8 kört, elől a V kivágásnál első körben a két szemet kötöttem össze majd egyenes duplafogyasztással csökkentettem a szemeket (4 szer) minden második körben.

 

Kilencedik körben, lazán leláncoltam a sima szemeket, a fordított szemeket rugalmasan láncoltam le, hogy még rugalmasabb legyen a nyakkivágás megkönnyítve az öltöztetést.

 

 

Karöltő

 

 

Hasonlóan a nyakrészhez felszedtem a szemeket dupla patentmintával kötöttem, lent ugyan úgy középhangsulyosan kötöttem össze a szemeket minden körben. Kilencedik körben simán leláncoltam a szemeket.

 

Dolgozzuk el a kezdő és végszálakat és készen is vagyunk.

 

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!