Aszimmetrikus kötött oldalzsák

Kötött és horgolt táskákEgy újabb kézimunka könyv, vegyesen  kötött és horgolt táskákkal részletes elkészítési leírással.

 

A könyv tartalmát és további információkat a könyvről  a Fonalparadicsom könyvespolcán találsz.

 

Egy kis extra betekintést is hoztam a Kötött és horgolt táskák kézimunka könyvbe, próbáld ki magad, készítsd el Te is az idei nyárra a kedvenc táskádat.

 

Ha még több táskát szeretnél vedd meg a könyvet most!

 

Aszimmetrikus  kötött oldalzsák

 

Hozzávalók

 

Aszimmetrikus  kötött oldalzsák

–          Safran fonal (160 m/50 g, 100 % pamut), menta, 200 g

–          Bélésanyag

–          Kötőtű, 4,0 mm-es

–          Horgolótű, 3,0 mm-es

–          Segédtű, 3 db

–          Merkelőtű

–          Gombostű

–          Varrótű vagy varrógép

–          Színtelen cérna (varrógéphez)

–          Műanyag táskacsat, szürke vagy kekiszínű, 6 x 4 cm-es, 1 db

–          Megfelelő színű fémcipzár, 35 cm-es, 1 db

 

Méret

 

–          Nyílás: 32 cm

–          Magasság: 63 cm

–          Fül maximális hossza: 100 cm

 

Alkalmazott pálcák

 

–          Kúszószemek

–          Rövidpálcák

 

Alkalmazott technikák

 

–          Lustakötés

–          Színén fordított kötés

–          Csavart minta

–          Rövidpálcákból álló sor

 

Nehézségi fok

Profi  (Jelentősen megkönnyíti a munkát, ha nem készítünk zsebeket.)

 

Elkészítés

 

Táska:

Szedjünk fel 101 szemet, és kössünk 10 sort lustakötéssel. Dolgozzunk a 11. sortól a következők szerint: 10 f, 10 s, 10 f, 10 s, 10 f, 1 s, 10 f, 10 s, 10 f, 10 s, 10 f. Végezzük el a csavarást a 15. sorban, a 4x 10 s szemen, majd ezt 10 soronként ism. Szedjük segédtűre a 49. sorban a 11–40. és a 62–91. szemeket, szedjünk fel föléjük 30-30 új szemet, folytassuk a csavart mintát a következő sorával. Fogyasszunk a 77. sortól kezdve minden páratlan sor elején és végén 1-1 szemet a következők szerint: sor elején: 1 f, 1 s, 1 szemet fogyasztunk minta szerint fordított vagy sima összekötéssel, sor végén: 1 szemet fogyasztunk minta szerint fordított összekötéssel vagy áthúzással, 1 s, 1 f.

 

Hosszú pánt:

Amikor már csak 13 szem van a tűn, kössük össze a középső két szemet minta szerint, hajtsuk félbe a munkát, és horgoljuk le a két tűről egyszerre a 6-6 szemet úgy, hogy öltsük a horgolótűt mindkét szembe, mintha kötőtű volna, majd horgoljuk le a 2 szemet egyszerre. Folytassuk horgolással, készítsünk 100 cm hosszúságú pántot. (Dolgozzunk oda-vissza rp-kkal, kezdjük a sorokat sorm-sal.) Dolgozzuk el a fonalat. Figyelem! A pántok szélességét igazítsuk a táskacsatok méretéhez!

 

Zsebszegélyek:

Mindkét zsebnél készítsünk a segédtűn levő 30 szemre 10 sor lustakötéssel pántot. Fejezzük be a szemeket, varrjuk a táskához a szegély 2 oldalát. Dolgozzuk el a fonalat.

Zsebzsákok:

Mindkét zsebnél szedjünk fel a szélszemekről 30 szemet a zsebnyílás felső szélén, kössünk 50 színén sima sort. Horgoljuk ksz-mel a szemeket egyenként a zsebszegély alatti sorhoz a hátoldalon (mint a hosszú pántnál), majd horgoljuk össze a zsebzsák két oldalát a hátoldalon. Dolgozzuk el a fonalat.

 

Rövid pánt:

Készítsünk 6 lsz-ből lsz-sort, horgoljunk 10 cm hosszú pántot (mint a hosszú pántnál). Dolgozzuk el a fonalat.

 

Bélés:

Vágjuk be az anyagot a hajtásig a nyílás beszegésekor a sarkoknál.

 

Figyelem! A béléshez legegyszerűbb a táskát 1,5 cm-es varrásráhagyással körülrajzolni még a hosszú pánt elkészítése előtt.

 

 

Összeállítás

 

Húzzuk rá a csat alsó részét az alsó pántra, középre, és hajtsuk félbe. A félbehajtott alsó pántot helyezzük kívülről az egyik rövidebb oldalra, az aljától kb. 6 cm-es távolságra úgy, hogy a három perem egymásra kerüljön, tűzzük oda. Hajtsuk össze színével befelé a zsákot, és horgoljuk össze a zsák alját és oldalát úgy, hogy odafogjuk az alsó pánt széleit is. Fordítsuk ki, varrjuk be a bélést és a cipzárt. A csat felső részét húzzuk rá a felső pántra.

 

Tetszik? Add tovább!

Szólj hozzá!