2023
január
8.

4

Nehéz megtanulni a zoknikötést?

 

Gyakran ismételt kérdések egyike, hogy nehéz-e megtanulni a zoknikötést? A válaszom röviden IGEN.

 

10 év tapasztalat mondatja ezt velem, több száz személyes kapcsolat és több tízezres közösség hozzáállása, viselkedése alapján ki merem jelenteni, hogy a zoknikötés elsajátításának folyamata igen nehéz és hosszadalmas folyamat.

 

zokni kötés öt tűvel

 

A zoknikötés elsajátításának menete, ahogy Ti csináljátok

 

 • több éven át követed a zoknikötős oldalakat
 • beléptél az összes zoknikötős és kötős csoportba
 • gyűjtöttél több száz kötött zokni mintát a pinterest tábládra
 • megnézted az összes létező videót a neten (német, orosz, török, spanyol, angol, amerikai, magyar)
 • éveken át mantrázod, hogy te ilyet nem tudsz és soha nem fogod tudni megtanulni
 • már többször bepróbálkoztál sikertelenül a barátnődnél (kolléganődnél, szomszédasszonyodnál), hátha köt neked is egy pár zoknit
 • beiratkoztál egy zoknikötő tanfolyamra, sajnos mindig közbe jött valami és nem tudtál elmenni
 • “beszereztél” pár mintát, leírást, de egyiket sem találod mikor végre leülnél zoknit kötni
 • elolvastál néhány leírást, de nem áll össze fejben a kép
 • már megvetted a legszebb zoknifonalakat
 • vettél rövid zokni körkötőtűt, hajlékony zokni kötőtűt, bambusz zokni kötőtűt, fém zoknikötőtűt, ergonomikus zoknikötőtűt
 • lázasan keresed az alternatív megoldásokat, mint síkban kötött zokni, magic loop technika, összes videó megvolt már, ami a neten elérhető (csak öt tűvel ne keljen)
 • ráadásul túl vékony a zoknifonal, a tű, nem szeretsz csak vastag tűvel kötni

 

Kihagytam volna valamit? Sajnos a felsoroltakból is jól érzékelhető, hogy mennyire macerás és több éves előkészítés sem elég a zoknikötés elsajátításához. Természetesen a kivétel erősíti a szabályt, mert azért vannak kivételek, de a többség végigmegy a felsorolt fázisok többségén.

 

A másik megállapításom, hogy: a zoknikötés elsajátításának ideje fordítottan arányos a gyakorlott kötők, kötéssel töltött éveinek számával. 

 

Aki most tanul kötni, azonnal elsajátítja a zokni-, kesztyűkötés fortélyait, szemben azokkal, akik 20-30-40 éve kötnek és ördögtől valónak tartják az öt tűs kötést.

 

Ha magadra ismertél, vigasztaljon, hogy nem vagy egyedül ezzel a problémával, mások is nehezen küzdik le a blokkokat, de van megoldás, ki lehet lábalni ebből az ördögi körből, csak elhatározás kérdése.

 

Ezzel szemben azt javaslom, hogy:

 

 • agyalás, találgatás (fejben kevesen tudnak kötni) és kifogások helyett vegyél öt tűt a kezedbe, (nincs hatékonyabb eszköz a zoknikötéshez) középvastag világos színű (hogy lásd is mit csinálsz) zoknifonalat (rugalmas)
 • válasz egy alap, hagyományos zoknikötés leírást és kezdd el a kötését, nem baj, ha az első nem lesz tökéletes, de az utasításokat követve garantált a sikerélmény.

 

Kezdj el kötni és magad sem érted majd, hogy miért is tartottál ennyire a zoknikötéstől. Zoknit kötni nem nehéz!

 

Zoknit kötni nagyon is élvezetes, kis darab bárhova magaddal viheted, gyors sikerélmény. Ha már mennek az alapok rutin feladat, tv nézős projekt. Ha már rutinból kötöd a zoknikat kedvedre mintázhatod őket. A kapható különleges festésű  zoknifonalak felérnek egy színterápiával. 🙂

 

 

Regia Cotton Color 4 szálas pamut zoknifonalak gyümölcsös festéssel.

 

Zoknikötés alapok

 

A Kössünk lányok weboldalán hagyományos zoknikötés technikával dolgozunk, Regia zoknifonalakkal.

Az alap leírásokhoz mérettáblázat is adott mind a négy Regia zoknifonal vastagságra.

 

Alap leírások a kössünk lányok weboldalán:

 

Zoknikötés hagyományos egyenes sarokkal

 

 

Zoknikötés Bumeráng sarokkal hagyományos német stilusban

 

 

A kössünk lányok weboldalán az alapokon túl rengeteg tudásanyag és minta elérhető zoknikötés témában külön zokni kategóriába rendezve.  Az alapokkal kezd!

 

Ajánlom figyelmedbe tematikus zoknikötő kiscsoportunkat is a facebook közösségi oldalon.

 

Hozzávalók a Fonalparadicsomból

 

Regia zoknifonalak  3, 4, 6, 8-szálas zoknifonalak, pamut és gyapjú alapanyaggal, kevert szálas, rugalmas, formatartó, mosógépben mosható fonalak.

A legtöbb zokni a vékony 4 szálas fonalból készül, egész évben hordható. Jellemzően 100g-os kiszerelésben kapható egy gombolyagból egy 46-47-es pár zokni is megköthető.

A 6 szálas közpévastag, a 8 szálas a legvastagabb zoknifonal, 150g-os kiszerelésben kapható egy gombolyagból egy 46-47-es pár zokni is megköthető.

A 3 szálas zoknifonal baba fonal, 25 g-os kiszerelésben.

 

 

Zoknikötő tűk  rövid bambusz tűk, a legjobb árértékarányban kapható zoknikötő tűk, behajlik a tenyeredbe, nem esik (csúszik) ki a kötésből

 

Zokni minták, leírások kezdőknek és haladóknak, letölthető nyomtatható pdf formátumban a fonalparadicsom mintagyűjteményéből.

 

Az egyes modellek és zoknikötés alapok megjelentek a Kötött kedvenceink kézimunka magazinokban, a termékoldalon jelezzük, hogy melyikben, így akár a magazint is beszerezheted (vagy elő veheted, ha már megvan)

 

Zoknikötés alapok mérettáblázat 4 szálas Regia zoknifonalakra Kötött Kedvenceink 2020-1 tavasz

 

Zoknikötés alapok mérettáblázattal 6-8 szálas Regia zoknifonalakra Kötött kedvenceink 2020-5 ősz

 

 

Mogami mintás kötött zokni haladó zoknikötőknek a Kötött kedvenceink 2022-es nyári kiadásából és a fonalparadicsom mintagyűjteményéből. 

Hozzászólások

Szólj hozzá!