2020
január
4.

2

Kategóriák:

Lótuszvirág kötésminta 3 szemes

Kössünk lányok 2020 -as év mintája

 

A Kössünk lányok mozgalomban minden évben meghirdetek egy mintát, amire egész évben kiemelt figyelmet fordítok, modelleket tervezek, pályázatot írok ki. A cél a minta népszerűsítése, új minták, technikák tanítása és a minta sokoldalúságának bemutatása.

 

Lótuszvirág kötésminta

 

A Lótuszvirág igazi spirituális szimbólum, több kultúrában is kiemelt helye van a növény, amely képes minden nap a sötét, zavaros vízből újjászületni kinyitni szírmait és befogadni a napfényt és csodálatos látványt nyújtani.

 

A lótuszvirág a kötés technikával is szépen visszaadható, sokoldalúan felhasználható. Igazi klasszikus, bár kissé feledésbe merült. Közismertebb neve csillagminta.

 

Minta képe

 

Lótuszvirág minta, 3 szemes balra

 

Lótuszvirág minta 3 szemes, jobbra

Attól függően, hogy melyik kötéstechnikával dolgozunk, elölről vagy hátulról szúrunk a sima szembe (a hármas összekötéssel) jobbra vagy balra mennek a minta sorok.

 

Minta rajz

4+3 szemes és 4 soros alap mintaegység, visszáján fedetten kötünk, minden szemet fordítottan, körkötésnél simán kötjük a páros sorokat

Alkalmazott jelek technikák

 

sima kötés, visszáján fordított

 

ráhajtás

 

egyedi jelölés,

három szemet simán összekötünk és nem engedjük le a bal tűről, egy ráhajtás, és újból összekötjük a három szemet ezt követően engedjük le a tűről

Elkészítés

 

4 szemmel osztható + három szem az ismétlődő mintaegység.

 

A minta különlegességét a három szemes összekötés adja oly módon, hogy a három régi szemből, három új szem keletkezik.

 

Három szemet simán összekötünk és nem engedjük le a bal tűről, egy ráhajtás, és újból összekötjük a három szemet ezt követően engedjük le a tűről.

 

A minta négy soros, a második mintasorban elcsúsztatva kötjük a mintát, a páros sorokat fedetten kötjük, síkban kötve fordítottan kötjük a szemeket a munka visszáján, körkötésnél simán kötjük a szemeket a munka színén dolgozva.

 

Minta változat

 

Lótuszvirág minta 5 szemes.

 

Megkötöttük

 

Párna lótuszvirág mintával. A párna elkészítésének a részletes leírása elérhető a Kötött Kedvenceink 2020-1-tavaszváró kiadásában.

Hozzászólások

Szólj hozzá!