Csipkebetétes nyári top

Nyári top, csipkebetétes top, kötött top

A topot Erdei Csilla kötötte.

 

Egyszerű, lentről kezdve, egybe, körbe kötve, legfőbb dísze a futó csipkeminta betét az elejében.

A mintát akár más egyszerűbb mintával is kiválthatjuk.

 

Mérete

 

M-es női felső

 

Mellbőség:  76-80 cm

 

Magassága: 58 cm

 

Raglánvonal: 20 cm

 

Anyagszükséglet

 

150 g három gombolyag Baby summer fonal a fonalparadicsomból.

3,5, 4-es körkötőtűvel kötve

A fonal több kellemes színben is elérhető.

 

 

Minták

 

sima kötés: színén sima, visszáján fordított

 

patentminta:  egy sima egy fordított

 

csipkeminta: Virágzó inda, részletes leírás és leszámolható rajz

 

Elkészités

 

A top lentről kezdve egybe körbe kötve készült hónaljig, majd kétfelé bontjuk eleje és háta és így dolgozunk tovább.

 

kezdő szemszám: 170

 

16 sor egy sima, egy fordított patentmintával kezdünk.

A 17-ik sorban indítjuk elől középen az áttört csipkemintát, két mintaegységnyit (2x 17) plusz 2-2 fordított szem elválasztót a minta két oldalán, összesen 38 szem a többi szemet simán kötjük.

Hat mintaegységnyi magasan dolgozunk körbe a megadott módon, majd 12-12 szemet kötünk két oldalt egy sima egy fordított patent mintával megkezdve a karöltő kialakítását.

 

Karöltő kialakítása

 

csipkebetétes nyári top, karöltő kialakítása, nyakrész kialakítása

A szemeket szétosztjuk az elejével folytatjuk, ezentúl síkban kötve de   a csipkeminta kötését zavartalanul folytatva tovább, a széleken 6-6 egy sima egy fordított patentet kötünk, a munka színén összekötve 2-2  szélső sima szemet a patentek előtt, ügyeljünk arra, hogy  a jobb oldali fogyasztásnál balra dőljenek a szemek, majd a baloldali fogyasztásnál jobbra dőljenek a szemek. 16-16 szemet fogyasztunk a széleken és elkezdjük a nyak kialakítását.

 

A hátoldalon hasonlóan dolgozunk a széleken 6-6 egy sima egy fordított patentet kötünk, a munka színén összekötve 2-2  szélső sima szemet a patentek előtt, ügyeljünk arra, hogy  a jobb oldali fogyasztásnál balra dőljenek a szemek, majd a baloldali fogyasztásnál jobbra dőljenek a szemek.

Kicsit magasabbra kötjük mint az elejét, 18-18 szemet fogyasztunk a széleken és elkezdjük a nyak kialakítását.

 

Nyakrész kialakítása

Csipke betétes nyári top, nyakrész kialakítása

 

Rövidített sorokkal kötünk pár szemet, sort a széleken kialakítva egy kis csúcsot a széleken az az kis ívet a top nyakának.

 

Eleje

A csipke minta szélétől, visszafordulunk , két két szemmel rövidítve a sort, folytatva a raglánvonal kialakítását is.  Mindkét oldalon megismételjük.

 

Háta

A középső 10 szemből kiindulva , 5-5 szemmel rövidítve a sorokat, folytatva a raglánvonal kialakítását kötünk tovább mindkét oldalon.

 

Nyaka

A nyakához az eleje és a háta szemeihez még hozzá veszünk a vállrész kialakításához 20-20 szemet. Körbe egybe kötve a szemeket kötünk 10 sort egy sima egy fordított patentmintával leláncoljuk a szemeket és készen is vagyunk.

 

További tippek

 

A nyakrészt érdemes kisebb tűvel kötni, hogy ne nyúljon el a patent, és a legkényelmesebben rövid 40-50 cm-es tűvel tudjuk elkészíteni.

Ha nyitottabbra szeretnénk  a toppot, hónaljban fogyasztva a szemeket, erőteljesebb szemfogyasztással keskenyebbre köthetjük az elejét, hátát magasabbra és kevesebb szemszámmal kötve a nyakát magasabban a nyaknál zárhatjuk a felsőt a vállakat szabadon hagyva, vagy több szemszámmal kötve a nyakát, rövidebbre kötve az elejét, hátát magasabb pántot kapunk, nagyobb dekoltázzsal.

 

Jó kötögetést lányok!

 

Ha tetszett a modell osszátok tovább!

Szólj hozzá!