2016
szeptember
16.

1

Csillagmintás babatakaró

Ajándékba készült ez a csillagmintás babatakaró.

 

A rizskötés miatt a csillag motívum élesen kirajzolódik az alapból, a lusta kötéses szegélyek és elválasztók még jobban kihangsúlyozzák a mintát.

 

Csak ránézésre bonyolult, mintarajz alapján könnyű elkészíteni, kezdőknek is ajánlom, hiszen csak a sima és fordított szemek variációiból áll.

 

csillagbabatakaro

 

Mérete

 

58×72 cm, öt minta széles és öt minta magas, de nagyobbra is elkészíthető plusz minta beiktatásával, vagy a szegély szemeinek és a négyzeteket elválasztó sorok számának növelésével

 

Hozzávaló

 

20 dkg DK vastagságú 100% akril, vagy baby akril fonal  3,5 vagy 4 mm vastag körkötőtű.

 

Minta

 

sima kötés, színén sima, visszáján fordított

 

lusta kötés, a színén és a visszáján is simát kötünk

 

csillag motívum rizskötéssel, rajz alapján, ami 19 szemből áll 30 soron keresztül, a színoldali sorok páratlan, a visszája páros számokkal jelölve

 

Jelölések

 

üres négyzet: színén 1 sima, visszáján 1 fordított

X: színén 1 fordított, visszáján 1 sima

 

Rajz

 

csillagmintarajz

Elkészítés

 

115 szemet vettem fel, majd lusta kötéssel kötöttem 6 sort (3 borda), ez után színoldalon egy sor simát, visszáján egy sor fordítottat úgy, hogy mivel a csillag minta 19 szemből áll, és 3 szem lusta kötéses elválasztó sáv van, minden 19 fordított szem után 3 sima szemet kötöttem (rajzról leolvasható). A széleken a szegély 4-4 lusta kötéses szemből áll.

 

A csillag motívum alatti és feletti sorok visszáján figyeljünk a szemek sorrendjére: (4 sima (szegély, lusta),  19 fordított (minta),3 sima (lusta) 19 fordított (minta) 3 sima (lusta) 19 fordított, (minta),3 sima , 19 fordított (minta), 3 sima (minta) 19 fordított (minta) szegély ami 4 sima (lusta)

 

A csillagminta befejezése után egy sort simán, egy sort fordítottan (ügyelve a lusta kötéses szemekre) kötünk, majd készítünk 6 sor (3 borda) lusta kötést. A mintaegységeket én ötször ismételtem meg, de folytatható addig, amíg el nem érjük a kívánt méretet. A szegély ismét 6 sor (3 borda) lusta kötés, majd a szemeket leláncoltam és a fonalvéget eldolgoztam.

 

Csak első pillantásra nehéz, egy-két csillag után már rááll a kezünk és a szemünk.

 

csillagbabatakaro1

+1 tipp

 

A minta nem csak takaróban mutat jól, sokoldalúan felhasználható akár egy nagyobb darab díszítéseként is.

 

Tetszik a takaró? Add tovább!

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!