Rombuszmintás kislányruha

Rombuszmintás kislányruhaA kislányruhát 4-5 éves kislányokra terveztem, könnyedén megköthető kisebb-nagyobb méretben a raglánvonal variálásával és szükség esetén a kezdő mintaegységek számának módosításával.

 

A kislányruha fentről kezdve körbe egybe kötve készült varrás nélkül.

Méretek

 

Felsőrész hossza 25 cm

Mellbőség 64 cm

Válla (ujja) 15 cm

Raglánvonal hossza 18 cm

Szoknyarész hossza: 35 cm

Szoknya bősége 140 cm

Ruha teljes hossza 60 cm

 

A ruha rugalmas, követi a test vonalát, ahogy nő a gyerek hozzá idomul, sokáig hordható a derékrész mell alatt is jól mutat. Hosszát tovább is köthetjük ha szükségessé válik.

 

Anyagszükséglet

 

4 gombolyag Baby summer fukszia fonal. (200 g)

 

3,5 mm-es tűvel kötve, 40- 80 cm-es méretben

 

Minta

 

Sima kötés, körkötésnél minden sorban simát kötünk

 

Lusta kötés körkötésnél egy sor sima, egy sor fordított

 

Csipkeminta Tele rombuszminta leírás szerint

 

Szaporítás: egy szembe kétszer szúrunk, egy szemet kétszer kötünk

le.

Szaporítás raglánvonalnál: ráhajtással mintába rejtve, a szélső rombuszok szélső szemeit nem kötjük össze, így csak ráhajtást kötve folyamatosan szaporodnak a szemek és alakulnak ki újabb és újabb rombuszok

 

Elkészítés

 

A ruha nyakánál kezdve, körbe kötve készült, kezdő szemszám 94, négy sor lusta kötéssel, majd leosztottam a szemeket rajz szerint, mintaegységekben számolva az egyes elemeket.

 

Szem leosztás

rombuszos kislanyruha szem leosztás

 

Rombuszmintás kislányruha raglánvonal kialakításA raglánvonal egy- egy sima szem.

 

Az ujjak két – két mintaegység, eleje- háta három- három mintaegység.

 

A minta 9-ik sorával kezdjük az első mintasort.

 

Első sor

egy sima (raglánvonal) egy ráhajtás,  (két sima szemet balra dőlve összekötünk, öt szem sima, két sima szemet jobbra dőlve összekötünk, ráhajtás) még kétszer, egy szem sima (raglánvonal)egy ráhajtás,  (két sima szemet balra dőlve összekötünk, öt szem sima, két sima szemet jobbra dőlve összekötünk, ráhajtás) még egyszer, egy sima szem (raglánvonal),  egy ráhajtás,  (két sima szemet balra dőlve összekötünk, öt szem sima, két sima szemet jobbra dőlve összekötünk, ráhajtás) még kétszer, egy szem sima (raglánvonal)egy ráhajtás,  (két sima szemet balra dőlve összekötünk, öt szem sima, két sima szemet jobbra dőlve összekötünk, ráhajtás) még egyszer és körbe is értünk.

 

Minta szerint haladunk tovább, a szélső rombuszoknál nem kötjük össze a szélső szemeket, így folyamatosan szaporodnak a szemek.

 

Minden félminta után új mintát kezdünk egy ráhajtással.

A raglánvonal öt félminta. (18 cm)

 

Öt félminta után szétválasztjuk a szemeket, az elválasztó raglánvonal szemei az eleje hátához kerülnek, új rombuszmintát alakítunk ki velük.

 

Rombuszmintás kislányruha

Ujja

 

Hét rombuszminta alakult ki, lusta kötéssel kötünk 5 sort a 6-ik sorban lekötjük a szemeket.

 

Eleje-háta

 

Egybe vesszük a szemeket és egybe kötjük tovább, tizenhat rombuszminta alakult ki, még egy fél mintaegységet kötünk, majd lusta kötéssel kötünk 12 sort kialakítva a derékrészt.

 

A dereka lusta kötés nagyon rugalmas, idomul a viselőjéhez, széltére és hosszára is rugalmas.

Szoknya rész

 

A lusta kötést követően megduplázzuk a szemszámot, minden szembe kétszer öltünk és simán kötünk tovább a kívánt hossz eléréséig. (22 cm)

 

A szoknyarész aljában ismét rombuszmintákat kötünk, a szemszámunkat csak megdupláztuk így a kapott szemszám 9-el osztható, magyarán kétszer annyi rombuszmintánk lesz mint a felső résznél.  (32 rombusz) Négy félmintát kötünk, majd hat sor lusta kötéssel zárjuk a ruha alját.

 

+1 tipp

 

A ruhát Felemás rombuszok mintával is megköthetjük, a mintaegységek azonosak.

 

Tetszik a ruha? Add tovább!

Szólj hozzá!