2021
január
12.

0

AMIGURUMI a Család barát ötletsarok rovatában

Kötött AMIGURUMI? Igen, mutatom!

 

A Duna TV Család barát műsorának Ötletsarok rovatában jártam, a fő téma az amigurumi volt. (ha nincs időd végignézni a műsort az ötletsarok 14:55 és 1:11:35- nél található)

 

 

Manapság a horgolásról szinte már mindenkinek (a fiataloknak biztosan) nem a dédi horgolt terítői, hanem a kis cuki horgolt figurák jutnak eszébe. (amigurumik)

 

Bár kevésbé elterjedt de természetesen kötéssel is készíthetünk amigurumi figurákat. Én személyesen a zoknikötő technikával dolgozom, körbe egybe kötve akár a teljes figurát, akár csak egyes elemeit.

 

 

az amigurumi horgolt vagy kötött kitömött játékfigurát takar és az elkészítés technikájának a neve.

 

És honnan ez a furcsa név?

 

A név a technika eredetére utal ez  eredetileg egy japán technika.

 

Az eredeti japán figurák készítésének technikája, neve, a szó maga keleti névsorrendben, magyaros átírásban.

 

ami( horgolt, kötött) nuigurumi (kitömött játékfigura)  Forrás Wikipédia- Amigurumi

 

Már jó 15 éve kezdett el terjedni széles körben ez a technika és kifejezés, az eredeti Japán kulturából kitörve az eredeti japán formáktól eltérve sajátos formákat öltve. Leginkább állatokat készítettek ezzel a módszerrel, de közkedvelt módszer, különféle tárgyak, bábuk, babák készítéséhez is. Napjainkban ezzel a technikával készült a közkedvelt mesefigurák, mesehősök megalkotása is hódit.

 

Tehát kézzel készült, horgolt vagy kötött kitömött játékfigurákról van szó. Az amigurumik elkészítésének pontos menete leírása van, az egyszerübbek egy darabból készülnek a bonyolultabbak több darabból majd össze varrva kerülnek kitömésre.

 

Számtalan leírás érhető el napjainkban magyar nyelven is akár az interneten akár kézimunka könyvekben. De akit egyszer rabul ejt ez a technika könnyedén készít egyedi figurákat saját elképzelései alapján.

 

Letölthető, nyomtatható amigurumi modellek a Fonalparadicsomban

 

A horgolt amigurumi figurák elterjedtebbek mint a kötöttek ez kézimunka könyv kínálatban  is jól tükröződik, kötött kedvencekből egy két könyv ajánlatunk van, míg horgoltból egy tucattal.

 

Milyen fonalból készítsünk amigurumit?

 

Mint mindig az amigurumi készítésnél is nagyon fontos a fonal választás. Vegyük figyelembe kinek és milyen célból készítünk amigurumit.

 

A legközkedveltebb amigurumi készítéséhez a 100%-os pamut alapanyagú (őko fonal)  Catania fonal, mely  többmint 100 színárnyalatával a színátmenetes Catania Color és a kőmosott Catania Denim színeiről már nem is beszélve fantasztikusan tág teret ad a kreativitásnak az alkotásnak.

 

Külön felhívnám a figyelmet a Catania Grande fonalakra, melyel dolgozva az eredeti leírások alapján “óriás” nagy méretű figurákat kapunk eredményül, mivel a fonal kétszer olyan vastag mint a klasszikus Catania. Forditott eredményt érünk el a Catania fine fonal alkalmazásával mely vékonyabb a klasszikus Catania fonalnál.

 

A legkisebbeknek a Baby smiles nyál álló, (a babák mindent szájba vesznek) vegyszermentes szintén öko fonalakat ajánlom. A pamuttól a pihe puha szempillafonalig a kollekció bármelyik fonalcsaládját bátran a szájába veheti a kisbabád.

 

 

A különleges efekt fonalak, buklé vagy  szempilla fonalak szőrős állatkák, babahajak készítéséhez ajánlott. Ezeket a fonalakat pl. könnyebb kötni mint horgolni.

 

Közkedvelt amigurumi alapanyag a zsenilia fonal is ami árulkodó neveivel mint Delfin kék, Egér szürke, Mackó barna hamar az amigurumisok szívébe lopta magát 🙂

 

Speciális biztonsági szemeket, biztonsági orrokat is kínálok amigurumik készítéséhez. És öko szilikongolyó tömőanyagot is találsz a kínálatban újrahasznositható amigurumis len zsákban.

 

 

Kötni vagy horgolni könnyebb az amigurumit

 

Jó a kérdés és nagyon relatív! Mindkét technikánál pár alap fogás ismeretére van szükség, ha ez megvan határ a csillagos ég.

 

A horgolás mellett szól:

  1. azonnal elsajátítható tudás (előzetes horgolási tapasztalat nélkül)
  2. hogy több minta áll rendelkezésre
  3. egy horgolótűvel kell dolgozni (körökben is)
  4. könnyebb a  formákat formálni

A kötés mellett szól:

  1. puhább textura
  2. az efekt fonalakat könnyebb kötni
  3. ha már tudsz kötni
  4. remek gyakorlópálya különleges technikákra (zoknikötés, formázás)

A kezdőknek is bátran ajánlom ezt a technikát, hisz kis felületeket kell készíteni, könnyedén  javítható ha elsőre nem úgy sikerült ahogyan szeretnénk, de a pontos leírások alapján ügyesen haladhatunk, remek lehetőség a gyakorlásra és nincs semmi tétje, garantáltan egyedi alkotás születik.

 

Amigurumi kategória a Kössünk lányok weboldalán

 

Szórakoztató az elkészítésük, na jó néha kicsit bosszantó is tud lenni ha egyszerű fogások kifognak rajtunk, és nem utolsó sorban szuper ajándék nem csak gyerekeknek! 🙂

Szólj hozzá!