2020
június
1.

1

Anyuféle krumplis lángos

Anyukám receptje alapján készült ez a finom krumplis lángos, soha nem sütöttem, ez az ő specialitása volt. Mióta nincs velünk most elsőzör ettünk krumplis lángost, elkészítése egyszerű és nagyon finom.

 

Amikor megmutattam a végeredményt olyan sokan kértétek a receptet, hogy úgy döntöttem közkincsé teszem.

 

Hozzávalók

 

Anyu féle krumplis lángos

1 kg finom liszt

 

25 g élesztő

 

500 g krumpli

 

1 tojás (elhagyható)

 

500 mé víz vagy tej (vegyesen is jó)

 

2 kiskanál só

 

1 kanál cukor

 

50 ml olaj

 

Elkészítés

 

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockára és főzzük meg annyi vízben amennyi elfedi egy kis só hozzáadásával. Ha megfőtt, törjük össze egy villával és hagyjuk kihülni.

 

Futtassuk fel az élesztőt a langyosított tejben vagy vízben, a hozzá adott sóval és cukorral.

 

Anyukám mindig egy nagyobbacska tálban kézzel gyúrta meg a tésztát, előbb a száraz anyagokat összeszedve, (liszt, krumpli, só, cukor) összekavarva, majd a folyékony anyagokat hozzá adva, (víz és vagy tej a felfuttatott élesztővel, tojás, olaj fokozatosan) hozzá gyúrta.

 

Én mindig robot géppel dagasztok, semmit sem veszít a tészta az értékéből, finomságából, cserébe gyorsabban elkészül és nem utolsó sorban kézkímélő megoldás, viszont nálam így a sorrend fordított: a folyékony összetevőkhöz (víz vagy tej a sóval cukorral felfuttatott élesztővel, tojás, olaj) adom a száraz alapanyagokat.(liszt, krumpli)

 

Lassú fordulatszámon összekeverem a folyékony alapanyagokat és fokozatosan hozzá adom a száraz alapanyagokat, majd nagyobb fordulatszámon, addig dagasztom a tésztát míg szépen összeáll.

 

Lágy, nyúlós, ragacsos tésztát kapunk. Szükség esetén még egy kis lisztet vagy vizet tehetünk hozzá, de a megadott hozzávalókkal garantáltan finom tésztát kapunk.

 

Letakarva pihentetem egy órát. Éppen nem mászik ki a dagasztó edényből! <3

 

 

A nagy lángost a tésztából egy almányit lecsippentve, olajos kézzel ujjnyi vékonyra formázva, bő olajfürdőben forró olajban egyenként sütjük, mindkét oldalát jól megsütve. (pillanatok alatt megvan)

 

Csepegtessük le az olajat, a lángosokat élére állítva vagy szedjük papír törlöre, hogy felszívja a fölösleges olajat.

 

 

Kényelmesebben ehető ha kisebb tenyérnyi méretü lángosokat sütünk, akár többet is egyszerre!

 

 

Ízlés szerint foghagymás vagy sima tejföllel, reszelt sajtal tálaljuk.

 

Szilva lekvárral is nagyon finom. 🙂

 

Megsütöd?

Hozzászólások

Szólj hozzá!