
Anyuféle krumplis lángos
Anyukám receptje alapján készült ez a finom krumplis lángos, soha nem sütöttem, ez az ő specialitása volt. Mióta nincs velünk most elsőzör ettünk krumplis lángost, elkészítése egyszerű és nagyon finom.
Amikor megmutattam a végeredményt olyan sokan kértétek a receptet, hogy úgy döntöttem közkincsé teszem.
Hozzávalók
1 kg finom liszt
25 g élesztő
500 g krumpli
1 tojás (elhagyható)
500 mé víz vagy tej (vegyesen is jó)
2 kiskanál só
1 kanál cukor
50 ml olaj
Elkészítés
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockára és főzzük meg annyi vízben amennyi elfedi egy kis só hozzáadásával. Ha megfőtt, törjük össze egy villával és hagyjuk kihülni.
Futtassuk fel az élesztőt a langyosított tejben vagy vízben, a hozzá adott sóval és cukorral.
Anyukám mindig egy nagyobbacska tálban kézzel gyúrta meg a tésztát, előbb a száraz anyagokat összeszedve, (liszt, krumpli, só, cukor) összekavarva, majd a folyékony anyagokat hozzá adva, (víz és vagy tej a felfuttatott élesztővel, tojás, olaj fokozatosan) hozzá gyúrta.
Én mindig robot géppel dagasztok, semmit sem veszít a tészta az értékéből, finomságából, cserébe gyorsabban elkészül és nem utolsó sorban kézkímélő megoldás, viszont nálam így a sorrend fordított: a folyékony összetevőkhöz (víz vagy tej a sóval cukorral felfuttatott élesztővel, tojás, olaj) adom a száraz alapanyagokat.(liszt, krumpli)
Lassú fordulatszámon összekeverem a folyékony alapanyagokat és fokozatosan hozzá adom a száraz alapanyagokat, majd nagyobb fordulatszámon, addig dagasztom a tésztát míg szépen összeáll.
Lágy, nyúlós, ragacsos tésztát kapunk. Szükség esetén még egy kis lisztet vagy vizet tehetünk hozzá, de a megadott hozzávalókkal garantáltan finom tésztát kapunk.
Letakarva pihentetem egy órát. Éppen nem mászik ki a dagasztó edényből! <3
A nagy lángost a tésztából egy almányit lecsippentve, olajos kézzel ujjnyi vékonyra formázva, bő olajfürdőben forró olajban egyenként sütjük, mindkét oldalát jól megsütve. (pillanatok alatt megvan)
Csepegtessük le az olajat, a lángosokat élére állítva vagy szedjük papír törlöre, hogy felszívja a fölösleges olajat.
Kényelmesebben ehető ha kisebb tenyérnyi méretü lángosokat sütünk, akár többet is egyszerre!
Ízlés szerint foghagymás vagy sima tejföllel, reszelt sajtal tálaljuk.
Szilva lekvárral is nagyon finom. 🙂
Megsütöd?

Pethő Katalin
Megsütöm és édesanyád iránti szeretetemből Márta
krumplis lángosa névvel került a gyüjteményembe!