Elegáns kötött boleró

bolero 009

Egy egyszerű elegáns bolerót kötöttem a kislányomnak színházi öltözet kiegészítéséhez kellett. Egyszerű elegáns, könnyen és gyorsan elkészíthető. A fonal választás is sokat nyom a latban, akár világos színekben is megköthetjük, egészen más eredményt kapunk.

 

Méretek

 

XS-es női méret, 13 éves tini lánynak készült

 

Bősége: 42 cm

 

Hossza: 40 cm

 

Ujja hossza: 62 cm

 

Raglán: 26 cm

 

 Cleo Black fonal 31867

A fekete lurexes fonallal, egyszerű sima kötéssel visszafogott eleganciát sugall.

 

A fonal neve Cleo Black, pamut, viszkóz, lurex vékony nyári fonal, beszerezhető a Fonalparadicsom webshopból.

 

Anyagszükséglet: 230 g fonal

3,5- körkötő tűvel dolgoztam.

 

bolero részlet

Minta

 

sima kötés: színén sima, visszáján fordított

 

patent minta: egy sima, egy fordított

 

mackókötés: leírás szerint

 

szaporítás:

 

raglán új kialakításánál: ráhajtással, visszáján fordítottan kötjük a szemeket

 

fodornál: duplán szúrunk a szembe, egyszer elölről, egyszer hátulról

 

elegáns kötött bolero

Elkészítés

Fentről kezdtem, raglán újjal készült, egybe kötöttem.

 

81 szemmel kezdtem 12 sor egy sima, egy fordított patentmintát kötöttem, majd leosztottam a szemeket és elkezdtem a raglán ujjak kialakítását.

 

Szemleosztás

1-1 elválasztó szem, sima kötéssel

12-12 szem az eleje, 13-13 szem az ujjak, 29 szem a háta

Az eleje kevesebb szem, mert majd a fodorral bővül.

Mindig a színén szaporítunk egy ráhajtással az elválasztó sima szem mindkét oldalán, a visszáján fordítottan kötünk. A ráhajtásokkal kialakított raglán szép dísze lesz az egyszerű sima kötéses kis bolerónak.

A bolerót sima kötéssel kötjük tovább, 19 szer szaporítunk ( az az 38 sort kötünk leírtak szerint, 26 cm), majd elemekre bontjuk a munkát.

 

Ujjak

Az ujjakat kötjük meg elsőnek, 51 szemmel kezdjük egyenletesen apasztunk 10 szemet,  megfelelő hosszúságúra kötjük az ujját (30 cm), zárásul 24 sort kötünk egy sima, egy fordított patentmintával (12 cm), végezetül leláncoljuk a szemeket.

 

Eleje- háta

Egybe vesszük a szemeket, az eleje és a háta találkozásánál az elválasztó szemeket össze kötjük, (50 szem + 67 szem + 50 szem, ) sima kötéssel haladunk tovább.

 

16 sort kötünk és elkezdjük a boleró elejének a kerekítését, a széleken a szemek fogyasztásával. 1, 2, 2, 2, 2, 2, 4 szemet kötünk le a széleken, majd mindkét oldalon felszedjük a szemeket a nyakrész patentmintájának a feléig és megkötjük a fodrot alábbiak szerint.

 

elegáns kötött boleró

Fodor elkészítése

A boleró aljához mindkét oldalon felszedtük a szemeket, így a fodrot egyben kötjük.

 

Az első sorban minden szembe kétszer szúrunk gyakorlatilag duplájára szaporítva a szemeket, egy sima, egy fordított patent mintával kötünk 4 sort, majd mackókötéssel fojtatjuk további négy sort kötve, végezetül leláncoljuk a szemeket. A fodor mindkét oldala egyforma, így jól mutat ha kifordul is a fodor.

 

bolero kötött

Az elejét fent a fodrok végében egy ezüst horgolt virág brossal tűztem össze, de akár gombot is tehetünk rá vagy szabadon is hagyhatjuk, kellemes esése van a boleró elején a fodrnak.

Szólj hozzá!