Lila poncsó

májva zsenilia poncsó 011 A poncsót úgy terveztem, hogy könnyedén megköthető legyen bármilyen méretben. A hosszát tetszés szerint határozhatjuk meg azzal meghatározva a méretét, bőségét. Formája miatt a mérete is univerzális, hordható s-xl-ig minden termetre.

Bármilyen más fonalból is megköthető, a fonal választásánál arra kell figyelni mire szeretnénk használni és nem utolsó sorban milyen évszakban.
Bátran kísérletezzetek lányok. 🙂Tavaszi poncsó csavart mintával. SAMSUNG
Tervezte: Erdei Gyöngyvér
Kötötte: Balogh Anna
Felhasznált anyag:

Halvány lila  vékony zsenilia, májva színhez áll legközelebb. Minden amit a fonalról tudni lehet megtalálható a linken, beszerezhető a Fonalparadicsomból.
A fonal vékony, puha, mikroszálas, csak kézzel mosható, lenge tavaszias állagot kölcsönöz a poncsónak.
Egy csomagban 8 gombolyag van, a megadott mérethez 6 gombolyag került felhasználásra. (50 g, 100 m)
Egy csomagból akár nagyobbra is köthető, magas hosszú karú hölgyek számára. De akár kiegészítőként sapka is készíthető a megmaradt gombolyagokból. És lazán kijön egy csomagból két poncsó is kisebb méretben kislány testvérpároknak.

lilaponcsó 013Méretek:

 

hossza: átlók nyaktól az aljáig 64 cm

Egy cikk felső szélessége: 36 szem 15 cm a poncsó négy cikkből áll
Egy cikk alsó szélessége:  200 szem 70 cm a poncsó négy cikkből áll
csak enyhén rúg össze, gyönyörűen kirajzolódik a minta, kifejezetten látványos a fény árnyék játéka a mintán ami viselés közben még tovább fokozódik a mozgásba lévén az anyag. 🙂

A minta rugalmas, patentminta az alapja, mintából kiindulva sem a befektetett munkával sem az anyaggal nem fukarkodtam…

 

lilaponcsó 007Patent minta: kettő sima kettő fordított

Szaporítás: A szem elejébe és hátuljába 1-1 szemet kötünk, így plusz egy szemet kapunk.
Azt, hogy a szaporított szem sima vagy fordított legyen, azt a patentmintához kell igazítani.
Ahol csavarásos minta is van ott az újonnan kialakult oszloppal csatlakozunk a többihez, vagyis ha éppen csavarásos sort kötünk és a szélén megvan a szükséges hat szem a mintához akkor csavarunk, csatlakozva a többi oszlop mintájához.
májva zsenilia poncsó 013
Csavart minta, alap minta:

Alap minta: hat szem, kettő sima, kettő fordított, kettő sima. Patentmintából kialakítva, minden hatodik sorban csavarás. 3-3 szemet keresztezünk egymással, megőrizve a patentmintát, de a csavart minta kötése alatt simán is köthetjük a csavart szemeket ha úgy könnyebbnek találjuk.

Minta összeállítása: jelképesen két oszlopra bontom a mintát egy egy oszlop hat szemből áll amit csavarunk, lásd alap csavart minta és két fordított szem választja el őket. A mellékelt fotón szépen kirajzolódik a minta.

első szakasz:16 sor patent minta
második szakasz: az első oszlopban csavarás a második oszlopban a patentmintát kötjük tovább, a csavarást háromszor alkalmazzuk, majd megismételjük az első szakaszt az az 16 sor patentmintát.

harmadik szakasz: az első oszlopot patentmintával kötjük a második oszlopban csavarás, háromszor alkalmazzuk. majd ismét első szakasz az az 16 sor patentminta. És ezt ismételjük míg el nem érjük a kívánt méretet.

A minta rendkívül egyszerű, bár leírva bonyolultnak tűnhet elsőre, ha megnézitek a mintáról készített képet még leírásra se lesz szükségetek. 🙂

májva zsenilia poncsó 008

Kezdés:

A munkát 144 szem plusz egy egy szélszem,  fentről kezdjük patentmintával kötünk négy sort, javasolt vékonyabb tűvel, hogy minél jobb legyen a nyakrész tartása. Négy egyenlő cikkre osztjuk a munkát és kezdhetjük a szaporítást.
Körbe is köthetjük a poncsót akkor a varrással és a szélszemekkel sem kell bíbelődni! 🙂

A kevésbé rutinosak kedvéért megadom a szemleosztást is:
egy sima szélszem, a második simából szaporítunk 34 szem patentminta 35 sima szem szaporítunk ( ez volt az első cikk 36 szem) következő sima szemből szaporítunk 34 szem patentminta a 35 szem sima ismét szaporítunk (ez volt a második cikk) következő szem simából ismét szaporítunk 34 szem patentminta a 35 szem sima és szaporítunk (ez volt a harmadik cikk) következő sima szem szaporítás 34 szem patentminta sima szem szaporítás egy sima szélszem. (ezzel megvan a negyedik cikk is) A sima szélszemeknél varjuk majd össze a munkát.

 
lilaponcsó 010Befejezés:
Ha elértük a kívánt méretet (vegyétek figyelembe, hogy a fodros záró rész még 4 cm) az oszlopokat egy egy csavarással zárjuk majd fordított kötéssel folytatjuk először azt az oszlopot amelyben távolabb esik a csavart minta, majd hat sor után csavarással lezárjuk a másik oszlopot is.  Egy sor fordított kötés után lekötjük a poncsót.

Jó munkát lányok! 🙂

Hozzászólások

Szólj hozzá!