Kincsem kézzel kötött takaró

A takarót kislányomnak Kincsőnek kötöttem az álltala választott színű fonalból, blokkokból kötöttem meg és állítottam össze.

 

A blokkokat egyenként kötöttem meg, majd összedolgoztam őket, így sokkal kényelmesebb elkészíteni a takarót, haladósabb is és mindig csak az adott mintára kell figyelni amely blokkot éppen kötjük.

 

Az összeállítás gyors, mutatós és ad egyfajta tartást is az összességében nagy felületnek.

 

A takarót két egyenes bambusz kötőtűvel kötöttem, blokkokban, ezzel is igazolva hogy minden speciális szerszám nélkül  “két bottal” is elkészíthető egy ilyen csodás takaró.

 

Letölthető leszámolható rajzokat, a teljes modell elkészítésének a leírását megvásárolhatod a Fonalparadicsom webáruházban.

 

Kattints a linkre: Kincsem takaró

 

Mérete

 

Alap helyzetben 1,90 x 1,90 a takaró

 

6-os tűvel kötöttem lazán, nagyobb tűt is elbír a fonal, rugalmas a mintának és fonalnak köszönhetően akár 20 cm játéka is van kiterítve akár széltére, akár hosszára.

 

Hozzávalók

 

A takarót, pamut kevertszálas spagetti fonalból készítettem, kellemes, rugalmas fonal. (44 % pamut, 36 % poliakril, 20 % poliamid)

 

Journey mednce kék 00065-es színkód 34-36 gombolyag, 1,6 kg Journey fonal

 

patetmintás blokkonként 4 gombolyag

 

A-C csavart mintás blokk 4 gombolyag

 

B csavartmintás blokk, középső mintaegység közel 8 gombolyag

 

összedolgozáshoz 1-2 gombolyag

 

5,5 mm vagy 6 mm-es kötőtűt ajánlom, ki milyen lazán szereti

 

Minta

 

2 x 2 -es patentminta, kettő sima, kettő fordított

 

Csavart minta, három különböző blokk leszámolható rajzok szerint.

 

A blokk, C blokk jobbra keresztezett és balra keresztezett szemekkel alaktjuk ki a hullámos mintát, a B blokkon további csavarásokat alkalmazunk ami még látványosabbá teszi az alap mintát. (pirossal rajzolva)

 

Részlet a B blokkból:

 

 

Elkészítés

 

A takarót blokkokból állítottam össze, három csavart mintás blokkból (lásd A, B, C csavartmintás blokkok) és négy alap patentmintás blokkból, 2×2-es patentmintával kötve.

 

 

Patentmintás blokk

 

34 szemből áll, kettő sim, kettő fordított mintával, kezdés és zárás is két sima szemmel.

 

A patentmintás blokk őnállóan alaphelyzetben sokkal hosszabbnak tűnik, összedolgozva a mintás blokkokkal felveszi a széle a hosszát.

 

Hullámos mintás blokkok

 

Előbb a középső domináns mintablokkot kössük meg, a mintához igazítva a takaró teljes hosszát, ezt követően könnyedén hozzá igazíthatjuk a többi blokkot is.

 

A B blokk szélesebb a többi bloknál, majd kétszer olyan széles.

 

54 szemmel dolgozunk leszámolható rajz szerint.

 

A minta nem nehéz, fontos hogy jól osszuk le a szemeket, munka közben szépen adja magát, nem kell a mintát figyelni sorról sorra.

 

A hullámok találkozásánál kell figyelni az éppen aktuális műveletre, pirossal rajzoltam meg a középső csavarásokat.

 

Megkötöttem a kezdő mintát, majd a színes alap mintaegységet 5 ször ismételtem meg (10 alapmintával egyezik meg) majd a záró mintával fejeztem be a blokkot. (összesen 12 alapminta, mint a A-C blokkon, szinkronban vannak a minták)

 

Letölthető leszámolható rajzokat, a teljes modell elkészítésének a leírását megvásárolhatod a Fonalparadicsom webáruházban.

 

Kattints a linkre: Kincsem takaró

 

A-C blokkoknál 34 szemmel dolgozunk leszámolható rajz szerint, a színes alap mintaegységet 12 szer kötöttem meg, majd a záró sorral zártam a blokkot.

 

Összeállítás

 

A blokkok szélein mindkét oldalon két-két sima szem van, mintától függetlenül, így tökéletesen össze lehet illeszteni őket, a szélszemeknél fogva összehorgolva.

 

A középső fő motívum blokkjától induljunk kifele mindkét irányba.

 

Végezetül tetszés szerint körbe horgoljuk, hogy egységesek legyenek a takaró szélei és nem utolsó sorban tartást is ad a takarónak.

 

 

A takaró mosógépben mosható, szárítható jól bírja a centrifugázást is hamar szárad.

 

Megkötöd? Vedd meg a leírást most!

Hozzászólások

Szólj hozzá!