Usanka

usanka 016

Feladat így szólt, kérek egy usankat, piros fekete, te úgyis mindig eltalálod!

 

Mázlim volt megint! Eltaláltam! 😉

 

A sapka elkészítése egyszerű (vagy mégsem?)a fonalaktól lesz különleges.

 

Mérete

 

Méretét tekintve, normál női méret.

 

Magassága: 20 cm

 

Hossza: 30 cm (10 cm bundás részt visszahajtunk)

 

Körméret: 50 cm (rugalmas)

 

Fülek: 10 cm széles, 8 cm hosszú

 

30841b

 Anyagszükséglet.

 

Ezt a bunda szerű fonalat imádom, eddig mellényeket kötöttem belőle!

 

 Smooth  Fur fonal, több színben is elérhető a  Fonalparadicsom webshopban.

 

Minta

 

sima kötés, színén sima, visszáján fordított

 

patentminta, egy sima, egy fordított

 

 

usanka 002

A fonalból  42 g-ot használtam fel  (kevesebb mint fél motring) a sapkához, 6-os tűvel kötöttem. Mindkét oldala szőrös, minta nem látszik benne, nem is érdemes vele mintát kötni.

 

A fekete fonal pedig egy igen finom gyapjú keverék Peru Alpaca Worsted fekete 50% merino gyapjú, 25% alpaca és 25% akril. Egy gombolyagnyit használtam fel, 6 tűvel kötöttem.

 

Elkészítés

 

usanka 006

A szempilla fonallal kezdtem 66 szemmel, rövid körkötő tűvel körbe kötöttem  3-sor egy sima, egy fordított majd még 18 sor simát kötöttem, összesen 22 sor, az egészet is köthetjük patentmintával nem nagyon látszik de egy kicsit rugalmasabb lehet így megkötve.

 

Fonalat váltottam és simán kötöttem tovább a fekete gyapjú fonallal további 22 sort majd elkezdtem a szemek fogyasztását.

 

A bundás részt visszahajtjuk.

 

Fogyasztás

 

usanka 004

hat cikkre osztottam a szemeket, egyenként 11 szem, a 10-11-ik szemeket  simán összekötöttem, minden második sorban fogyasztottam, 9-10 szemet kötöttem össze, majd 8-9 és így tovább hétszer megismételve, majd a következő sorban kettesével összekötöttem a szemeket és a maradék szemen áthúztam a munka saját fonalát és lezártam a sapkát.

 

Kész is az alap sapka, így is hordható, visszahajtjuk a bundás részt, ha nem kívánunk füleket kötni hozzá, egy négy sorral hosszabbra is köthetjük a felső részét.

 

Fülek kialakítása

 

usanka 013

A füleket dupla kétoldalas kötéssel készítettem. Külső fele a szempilla fonalból  a belső fele pedig a gyapjúfonalból.  Akár külön külön is megköthetjük és össze horgolhatjuk őket.

A füleket majdnem középen de inkább a tarkó fele közelebb kötöttem, a sapkát felpróbálva pontosan bejelölhetjük hova szeretnénk.

 

24 szemet felszedtem, sűrűn mert duplán kötünk, egyik szem az egyik oldalhoz tartozik, a másik szem a másik oldalhoz.

 

A dupla kötés lényege, hogy a soron belül mindkét oldalt egyszerre kötjük, egyszer egyik oldalhoz tartozó szemet egyik fonallal, másszor másik oldalhoz tartozó szemet másik fonallal, a fonalakat (mikor nincsenek használatban) a szemek között középen vezetve.

 

Amely oldalnál vagyunk azokat a szemeket simán, a másikat fordítottan kötjük.

 

Egy kis gyakorlás után meg lehet szokni, hogy két szál van az ujjunkon, és mikor melyiket használjuk, akár váltakozva is felvehetjük a fonalakat mint norvég minta kötésénél de így lassabban haladunk.

 

usanka 011

9 sort kötöttem kétoldalas kötéssel, majd a széleken két két szemet összekötöttem, mindkét fonallal, mindkét oldalból egy egy szemet. (10 és 11-ik sorok) A következő sorokban 4- 4 szemet kötöttem össze lekötve mindkét fonallal a középső négy szemet megtartva.

 

A középső négy szemet már csak a gyapjú fonallal kötöttem tovább megkötő gyanánt  egy sima egy fordított mintával 35 sort  de tetszés szerinti hosszra köthetjük.

 

 

Szólj hozzá!