Hogyan méretezzük a zoknikat? Milyen legyen egy zokni szára?

A bejegyzésben nem taglalom a zokni kötés alapjait, pusztán néhány fortélyt szeretnék megosztani, hogy a Te zokniaid is megfelelő méretűek és kényelmesek legyenek.

 

Méretezés

 

1. Dolgozzunk a mérettáblázatok alapján

 

A regia zoknifonalakhoz fonalvastagságonként segédtáblázatok állnak rendelkezésedre az alap zokni kötésének a leírásaiban és a Fonalparadicsom webáruház zokni fonalcsaládjainak a termékoldalán.

 

A táblázatok sokat segítenek a méretezésben, (kezdőszemszám, szemleosztás saroknál, talp hossz stb.) természetesen  a zokni tervezésénél figyelembe kell venni az egyéni paramétereket. (pl. átlagnál vékonyabb vagy vastagabb láb, magas rüszt, stb.) és a kötésképünket ami szintén eltérhet az átlagtól. (próbakötés)

 

2. Milyen bő legyen a zokni szára?

Egyéni igények szerint igazítsuk a méreteket, hiszen a kézi kötésben éppen az az egyik legnagyobb előny, hogy egyedi méretben kivitelezhető. ( pl. gey vékony lábbra 38-39-szemszám, 40 zokni talphosszal)

Egy átlagos zokninál a szárának és talpának a szemszámai megegyeznek.

 

3. Milyen hosszú legyen a zokni szára?

 

gyakran kapom meg a kérdést a mérettáblázatok ugyanis nem térnek ki a zokni szárának a hosszára.

 

Pl: Három felnőtt átlagos méretű zokni + egy hosszabb szárú női zokni.

 

Egy átlagos zokninál a zokni szárát a talphosszal egyformára szoktam kötni. Ebben a hosszban a zokni szárának a szemszámai is megegyeznek a talp (sarok) szemszámaival.

 

Magasabb szárú zokninál vegyük figyelembe az egyedi méreteket, ugyanis nagyon eltérőek lehetnek és nem csak a lábszárcsont hossza de a vádli körmérete is számít. Erős vádli esetén többszemmel kell dolgoznunk a vádli magasságában.

 

A zokni szárának a hosszát elsősorban az határozza meg milyen célra szánjuk, hogy fogjuk használni cipőbe, bakancsba, csizmába, esetleg otthoni használatra.

 

Pl: Szélesített, rövidszárú férfi zokni otthoni használatra.

 

A sarok/talprész szemeinek számakettővel több a táblázat szerinti szemszámnál, nagyobb lett a sarok, öblösebb a zokni. Széles, erős férfi lábbra készült.

4. Miért nem egyforma a két zoknim, ugyan annyi szemmel/ sorral dolgoztam?

 

Lehetőleg záros időn belül kössük meg a zokni mindkét párját, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy nem tudunk egyformán kötni (pl. egyiket lazábban kötjük mint a másikat).

 

Folyamatosan vessük össze a két zoknit, így mielőbb kiderül ha valami nem stimmel. (egyedi festésű, színátmenetes zokniknál könnyen észrevehető ha eltérés van, máshova esik a sarok mintázat, vagy más színű az orra)

 

5. Miért nem jó a zokni mérete? A táblázat szerint dolgoztam!

 

Először is még tervezés előtt ellenőrizzük a kötésünket, kötés próbával, szükség esetén dolgozzunk az ajánlottnál kisebb vagy nagyobb tűvel.

 

A Regia fonalakon ajánlott tűméret tartomány van megadva, mindig a legkisebb ajánlott mérettel kössük a zoknikat. A zokni jó ha kissé szorosan van kötve rugalmasabb, formatartóbb.

 

A zoknifonalból bármi mást is köthetünk, ez esetben válasszuk a nagyobb tűméretet.

 

Szeretnéd megtudni, hogyan lesz két zokni tökéletesen egyforma?

Olvasd el a következő bejegyzést is!

Szólj hozzá!