Extrém méretű zoknikat, hogyan méretezzünk?

A Regia Zoknifonalakhoz minden szálvastagsághoz van mérettáblázat 22-től 47-es méretig, mely tartalmazza a szükséges információkat a zokni méretezéséhez. (kezdő szemszám, sarok kialakítás, orr fogyasztás)

 

A táblázatokat letölthetitek az alap zoknimintáknál a kössünk lányok weboldaláról, vagy a Regia zoknifonal családoknál a Fonalparadicsom webáruházból.

 

A zokni méretek átlagos un. szabvány méretek alapján vannak megadva, de mint tudjuk a lábak ettől jelentős eltérést mutathatnak, egy beteg deformált láb, egy túlsúlyos ember lába egész más paraméterekkel bír az átlaghoz képest.

 

Fonal, Regia Color 6 szálas Aurland, a zokni sima kötéssel készült, bumeráng sarokkal, a mintáját a fonal festése adja.

 

Egy gombolyag 150 g, 46-47-es méretig kijön belőle egy pár zokni, (tovább is nyújtózkodhatunk a zokni szárának a hosszának a kárára)

 

A rugalmas zoknifonalakból kézzel kötött zokni nagy előnye, hogy egyedi méretben kivitelben készülhet, varrás, gumírozás mentes így  nem nyom, nem szorít és abszolút rugalmas.

 

A kézzel kötött gyapjú zokni nagy kincs a fekvő betegeknek, cukorbetegeknek, ödémás lábaknak, ha a rossz vérkeringés következtében mindig hideg, fázik a láb.

 

De nem is kell betegségnek lenni a háttérben ahhoz, hogy eltérő méretekkel találjuk szembe magunkat, nem összehasonlítható egy nyurga kamaszlány láb vastagsága egy felnőtt érett nő lábvastagságához, még ha cm-ben ugyan annak a méretnek is felel meg a lábfejük hossza.

 

Aki pedig nevelt fiút, tapasztalhatta, hogy 39 és 42-es méret között nem találni a lábukra cipőt, igaz ami igaz hónapok alatt ugranak ekkora méretet, de addig is járni kell valamiben.

 

Ebben a bejegyzésben azt szeretném szemléltetni nektek, hogyan lehet átjárni a méretek között, mire figyeljünk, ha keskenyebb vagy szélesebb zoknit szeretnénk kötni.

 

A bemutatott példa egy 38-39-es lábra (25 cm) készült zokni, amely 40-43-as méretű zokni szélességében készült el.

 

 

Szélesebb a szára, szélesebb a sarka és a lábfeje, 48/12 szem helyett 52/13 szemmel dolgoztunk, ahhoz, hogy a zokni hossza megfelelő legyen figyelembe kell vegyük a szemek fogyasztásának a hosszát.

 

 

Ugyanis, ha több szemünk van, több körben tudjuk lefogyasztani őket, így a hossza is nagyobb lesz. Ezért visszafele kell számolnunk a táblázatból.

 

 

A táblázatunk két fontos információt tartalmaz a lábméret hosszáról cm-ben, a lábfej teljes hosszát és hogy hány cm-nél kell elkezdenünk a szemek fogyasztását, sárgával jelöltem a sorokat. Ebből kiszámolható, hogy hány cm-er az adott szemszám fogyasztása, (plusz sor, pirossal színeztem) ha követjük a táblázatban megadott fogyasztás ütemét.

 

Tehát ha a 38-39-es zokni teljes hossza 25 cm, és a 13 szemes fogyasztás hossza 5 cm, akkor 20 cm-nél kell elkezdeni a fogyasztást, jelen esetben csak egyetlen plusz körről van szó ami nem befolyásoló tényező, de ha például 14 szemes lenne a zokni, már fél centiméterrel hosszabb lenne a zokni lábhossza a plusz fogyasztási körök miatt, ami lábméretnél már nem elhanyagolandó különbség.

 

 

Ugyan így járjunk el akkor is ha 46-47-nél nagyobb lábra kötünk zoknit. Többnyire csak a lábfejhosszát kell hosszabbra kötni az orr rész kezdetéig, a láb csak hosszabb nem szélesebb.  De ha szükségét érezzük több szemszámmal szélesebbre kötni a zoknit, figyeljünk a plusz fogyasztási körök számára méretezésnél.

 

Kötöttél már extrém zoknit? Írd meg kommentben!

Szólj hozzá!