Két alapsapka “A kötés iskolája” kézimunkakönyvből

Ajánlom figyelmetekbe a  Kötés iskolája kézimunka könyvet.

 

A nagy sikerű, több kiadást megélt A horgolás iskolája c. kötet szerzőjének Erika Knight könyve, amelyből könnyedén megtanulhatunk kötni!

 

A kötés iskolája kézimunka könyvA kötet az Alapanyagok, eszközök és technikák c. fejezetben az alapvető technikákat mutatja be, a Modellgyűjtemény c. fejezetben húsz modell kapott helyet, amelyek között kezdő mintákat és nagyobb kihívást jelentő darabokat egyaránt találunk.

 

Minden leíráshoz tartozik egy mesterkurzus, amely lehetőséget nyújt arra, hogy kötőtudományunkat egy vagy két új fogással vagy ismerettel bővítsük.

 

A könyv tartalmáról bővebben itt olvashatsz >>>

 

A könyv tartalmából, megosztunk veletek két alap sapka leírást.

 

Sapkák

 

Két alapvető téli darab: egy felkunkorodó szegélyű, egyszerű, harisnyakötéssel készült beanie, és egy városi stílusú darab, amelyet 1 s, 1 f passzéval kötünk. Csodálatos puhasága, melegsége és kényelmes viselete érdekében, mindkét mintadarab pazar alapakafonalból készült.

 

Mivel a két sapkát egyszerű elkészíteni és a kötésük során kevésszer kell fogyasztani, nagyszerű lehetőséget nyújtanak az alapvető formázási technikák elsajátítására.

 

 

Ezen a modellen gyakorolhatjuk

a munkadarab formázását fogyasztásokkal

 

Minták

Harisnyakötés, 1 s, 1 f bordás minta, 2 s, 2 f bordás minta

 

Méret

Egy méret, átlagos felnőtt fejre

 

Anyagok és eszközök a sima sapkához

 

2 x 100 g közepesen vastag alpaka fonal

5,5 mm-es körkötőtű

Merkelőtű

 

Kötéspróba

16 szem és 22 sor = 10 x 10 cm, harisnyakötéssel,
5,5 mm-es tűvel

 

Anyagok és eszközök a bordás sapkához

 

1 x 100 g vékony alpaka fonal

4 mm-es körkötőtű

merkelőtű

 

Kötéspróba

 

22 szem és 30 sor = 10 x 10 cm, harisnyakötéssel,
4 mm-es tűvel

 

A harisnyakötéses sapka készítése

 

Szedjünk fel 78 szemet és s sorral kezdve kössünk 38 sort harisnyakötéssel (egy s és egy f sor felváltva), MV sorral befejezve.

 

A fejtető fogyasztása

  1. sor (MSZ): 8 s, (2sö-h, 1 s, 2sö, 14 s) 3x, 2sö-h, 1 s, 2sö, 8 s. (70 szem)
  1. és minden MV sor: f
  2. sor: 7 s, (2sö-h, 1 s, 2sö, 12 s) 3x, 2sö-h, 1 s, 2sö, 7 s. (62 szem)
  1. sor: 6 s, (2sö-h, 1 s, 2sö, 10 s) 3x, 2sö-h, 1 s, 2sö, 6 s. (54 szem)
  1. sor: 5 s, (2sö-h, 1 s, 2sö, 8 s) 3x, 2sö-h, 1 s, 2sö, 5 s. (46 szem)
  1. sor: 4 s, (2sö-h, 1 s, 2sö, 6 s) 3x, 2sö-h, 1 s, 2sö, 4 s. (38 szem)
  1. sor: 3 s, (2sö-h, 1 s, 2sö, 4 s) 3x, 2sö-h, 1 s, 2sö, 3 s. (30 szem)
  1. sor: 2 s, (2sö-h, 1 s, 2sö, 2 s) 3x, 2sö-h, 1 s, 2sö, 2 s. (22 szem)
  1. sor: 1 s, (2sö-h, 1 s, 2sö,) 4x, 1 s. (14 szem)

 

Vágjuk el a fonalat, hagyjunk hosszú fonalvéget (az összevarráshoz). A fonalvéget fűzzük merkelőtűbe, majd kétszer bújtassuk át a tűn levő szemeken. Húzzuk össze a szemeket és csomózzuk meg a fonalat.

 

 

A bordás mintás sapka készítése

 

Szedjünk fel 112 szemet és kössünk 2 s, 2 f bordás mintával addig, amíg a munkánk eléri a 25 cm-t a szemfelszedéstől mérve.

A fejtető fogyasztása

Köv sor (MSZ): (2sö-h, 2fö) ism végig. (56 szem)

Kössünk 5 sort 1 s, 1 f mintával.

Köv sor: (2sö-h) ism végig. (28 szem)

Kössünk egy sort fordított szemekkel.

Köv sor: (2sö-h) ism végig. (14 szem)

 

Vágjuk el a fonalat, hagyjunk hosszú fonalvéget (az összevarráshoz). A fonalvéget fűzzük merkelőtűbe, majd kétszer bújtassuk át a tűn levő szemeken. Húzzuk össze a szemeket és csomózzuk meg a fonalat.

 

Befejezés

 

Dolgozzuk el a fonalvégeket. Terítsük ki sima felületen, és a hátoldaláról óvatosan gőzöljük át. Vigyázzunk, hogy ne lapítsuk el a bordákat. Varrjuk össze a sapkát a hátulján matracöltéssel.

 

 

Mesterfogások

 

Egyszerű formák

 

Ezeknek a sapkáknak a tetejét egyszerű fogyasztásokkal kell kialakítani: két szemet összekötünk, így ahol eddig két szem volt, most már csak egy van. Amikor tervezünk, nagyon ügyeljünk arra, hogy a fogyasztások a munka színére kerüljenek. Mivel általában jobban szeretünk sima szemeket fogyasztani, mint fordítottakat, így igyekezzünk ennek megfelelően sima szemekre tervezni a fogyasztásokat, különösen, ha a szem hátsó szálába kell bökni a tűt.

 

Az, hogy a szemek első vagy hátsó szálába öltve készítjük el a fogyasztásokat, meghatározza, merre fog dőlni a fogyasztás. Ezeket az irányokat is figyelembe kell venni a fogyasztások megtervezésénél, hogy a végeredmény ne zavaró legyen, hanem belesimuljon a kötésképünkbe.

 

Ezt szokták teljesen megtervezett formázásnak hívni.

 

Tetszett a leírás, hasznosnak találtad? Vedd meg a könyvet most! 

Szólj hozzá!