2024
március
6.

0

Egyenes sarok, zoknikötés alapok száránál kezdve

Zoknikötéshez a kifejezetten erre a célra kifejlesztett REGIA fonal márkát ajánljuk. Ezek a kopásállóság és a rugalmasság érdekében kevert alapanyagú (jellemzően 75% gyapjú, de már pamut fonalból és gyapjú-pamut kevertszálas zoknifonalakkal is bővült a zoknifonal kínálat), több szálból sodort fonalak. Többféle vastagságban és igen változatos festéssel készülnek. A fonal vastagságát a szálak száma adja.

 

Tudnod kell, hogy a sokak számára valami egészen különleges dolognak számító zoknikötés sem bonyolultabb, mint pl. egy ún. pilótasapka megkötése.

 

Ha most kezded, akkor olvasd el figyelmesen a leírást, de ne csak olvass, hanem fogj 5 db zoknikötőtűt, és próbáld megkötni a zoknit. Valószínűleg azt tapasztalod, hogy elkészíteni egyszerűbb, mint megfogalmazni és leírni ezt a folyamatot.

 

Azok számára, akiket esetleg éppen az 5 tűvel való kötés gondolata riaszt el a zoknikötéstől, elárjuk a titkot: itt is mindig 2 db tűvel kötünk, a maradék 3 tű csak a szemek „tárolására” szolgál.

 

A legelterjedtebb és a legsokrétűbb, mondhatni normál zoknifonal 4 szálas. A 6 és 8 szálas zoknifonalak kifejezetten vastagok, hideg évszakokra ajánljuk, vastag, meleg zoknik kötéséhez, bakancsba, csizmába és nem utolsó sorban házi zokninak, mamusznak, lábszárvédőnek.

 

Leírásaink alapján már simakötéssel is egyedi zoknikat készíthetsz a változatos és különleges festésű Regia fonalakból.

A száránál kezdett zokni kötéstechnikája

 

A következőkben a száránál kezdett zokni kötéséhez szükséges alapvető lépéseket, tudnivalókat adjuk meg.

Munkaeszközként az 5 db-ból álló, viszonylag rövid zoknikötőtű-garnitúrát ajánljuk.

 

KEZDÉS

 

A szemeket 4 tűre elosztva szedjük fel vagy a modell leírásában, vagy a mérettáblázatban megadott szemleosztásban, majd zárjuk körbe. A kör kezdete hátul, középen lesz, az 1. és a 4. tű között. Ezt a kezdő
fonalvég mutatja. (Például: 48 kezdő szem, szemleosztás: 12 szem/tű.)

A zokni szára

Körökben dolgozunk. A modell-leírásban megadott mintával megkötjük a passzét (többnyire 1 sima–1 fordított vagy 2 sima–2 fordított), majd a zokni szárát.

 

 

A sima és fordított szemek váltakozása rugalmassá
teszi a passzét. A szárat köthetjük a patentminta folytatásával, vagy ízlés szerinti mintával. Némelyik mintához a mérettáblázatban megadottnál több szemre lesz szükségünk.

 

A passzé és a szár hosszát akár meg is változtathatjuk a leíráshoz képest, egyéni igényeink szerint.

 

A 2 sima–2 fordított szemes passzénál mindig figyeljünk arra, hogy az összes szemszám osztható legyen 4-gyel. Erre egyébként a leírás is többnyire felhívja a figyelmet.

A zokni sarka

 

A szár után a zokni sarkát készítjük el. Azt kell megoldani, hogy a kötésünk kövesse a nagyjából 90 fokos fordulatot, ami a lábszár és a talp közötti, hozzávetőlegesen félgömb formát adja. Kicsit a sapkához hasonló formát, ún. saroksapkát kell kötnünk.

Egyenes sarok – az ún. saroksapka

 

A saroksapka fala:

Ez a rész adja a sarokrész magasságát, fogja körbe a sarkat. Félretesszük a 2. és 3. tű szemeit a lábfej
felső részéhez (rüszt), és sorokban kötünk az 1. és a 4. tű összes szemével (példánkban 2×12 szem = 24
szem; egy tűre is vehetjük ezeket).

A) verzió alap sarokfal:

Ha a leírásban nincs más utalás, simakötéssel dolgozunk. (A
két szél 2-3 szemét lustakötéssel is köthetjük, mert ez megkön –
nyíti a sorok számolását, de simakötéssel egyenletesebb lesz
a kötéskép.) Összesen 2 sorral kevesebbet kötünk, mint ahány
szem van a tűn (a példánkban: 22 sor; lásd a táblázatban a Sarok magassága című sort).

 

 

Változat a saroksapka falhoz:

 

B) verzió: Megerősített sarokfal

Sorokban kötünk az 1. és a 4. tű összes szemével, egy tűre is vehetjük a szemeket.
A két szél 2-3 szemét lustakötéssel is köthetjük, mert ez megkönnyíti a sorok számolását, de simakötéssel egyenletesebb lesz a kötéskép.

 

 

A középső szemeket a következők szerint kötjük:
1. (szí) S:*1 sima SZ, 1 SZ-et simán átemelünk*, a szál a szem mögött van, *-tól *-ig ismételjük.
2. (vi) S: az összes SZ fordított.
3. (szí) S: *1 SZ-et simán átemelünk, a szál a szem mögött van, 1 sima SZ*, *-tól *-ig ismételjük.
4. (vi) S: az összes SZ fordított.
Az 1–4. sort ismételjük a kívánt magasságig.

A sarok alá forduló rész:

 

Ezzel fordítjuk a sarok alá a kötésünket („megerősített sarok”-nak is nevezik). Továbbra is az 1. és 4. tű szemeivel dolgozunk, és tarthatjuk egy tűn a szemeket, „gondolatban” három részre osztva a szemeket
(példánkban: 24 szem esetén 8/8/8; a táblázatban lásd: A sarok szemeinek elosztása), de csak a középső szemekkel dolgozunk, a következőképpen:

 

 

1. sor: simakötés az első és második (azaz középső) harmad szemeivel, de a középső harmad utolsó
szemét (16. szem) simán átemeljük, a harmadik harmad első szemét simán lekötjük, és a leemelt szemen
áthúzzuk (balra dőlő fogyasztás = 8/8/7 szem), majd fordulunk.

Innen csak a középső harmad szemeit kötjük:
2. sor: a szélszemet fordítottan leemeljük, majd fordított kötés, az utolsó szemet az első harmad utolsó szemével hátsó szálból fordítottan összekötjük (jobbra dőlő fogy = 7/8/7 szem). Fordulunk.
3. sor: a szélszemet simán leemeljük, simakötés, az utolsó szemet átemeljük, a harmadik harmad első szemét simán lekötjük és a leemelt szemen áthúzzuk (balra dőlő fogy = 6/8/7 szem). Fordulunk.
4. sor: a szélszemet fordítottan leemeljük, majd fordított kötés, az utolsó szemet az első harmad utolsó szemével hátsó szálból fordítottan összekötjük (jobbra dőlő fogy = 6/8/6 szem). Fordulunk.
Ezután a 3–4. sor leírása szerint dolgozunk, amíg a szélső szemcsoportok szemei elfogynak. A középső szemcsoportban marad az eredeti szemszám (a példánkban: 8).
Ezzel ki is alakul a saroksapka.

 

Sarok ék:

 

Az elnevezés vitatható, de valóban egy ék alakú betoldást hozunk létre. A továbbiakban ismét körökben, az összes tűvel dolgozunk. A 2. és 3. tűn a lábfej felső részéhez megvan az eredeti szemszám (példánkban: 2×12), ám az 1. és 4. tűn csak a sarok alá forduló rész szemei vannak (példánkban: összesen 8 szem), ezeket felezzük az 1. és 4. tűre (példánkban: tűnként 4-4 szem).

A következőképpen folytatjuk

1. tű: a meglevő szemekhez (példánkban: 4 szem) a sarok magasságát adó rész minden szélszeméből 1-1 szemet szedünk fel (1 szélszem 2 lekötött sorból képződik, tehát valójában minden 2. sorból szedünk
fel szemeket; a példánkban a 22 sor szélszemeiből 11 szemet tudunk felszedni: 4+11 szem=15 szem van az 1. tűn).

2. és 3. tű: lekötjük a rajtuk levő kezdő szemeket (a példa szerint: 12-12 szem).

4. tű: a meglevő 4 szemhez az 1. tűnél megadott módon szedjük fel a másik oldal szélszemeiből a szemeket (példa szerint: 4+11 szem = 15 szem).

 

 

Körbeértünk. Látható, hogy most az 1. és 4. tűn több szem van, mint a kezdő szemek száma. Az 1. tű utolsó két szemét és a 4. tű első két szemét minden 3. körben simán összekötjük, amíg az összes plusz szem el nem fogy (lásd a Regia zokni táblázatban A sarokkal szembeni fogyasztások minden 3. körben című sort).

Ezzel el is készült az egyenes sarok.

 

A lábfejet a továbbiakban mind a 4 tűvel kötjük, simán, vagy a megadott minta szerint, egészen a zokni orra kezdetéig.

 

 

Méret táblázat Regia zoknifonalakhoz száránál kezdett zoknihoz, egyenes és bumeráng sarokkal

 

 

 

 

A száránál kezdett zoknikötés alap ismereteit egyenes és bumeráng sarokkal, szalagos és csillagos orral, mérettáblázatokkal, teljes terjedelmében megtaláljátok a Kötött kedvenceink 2024 TAVASZ-i kiadásában és a fonalparadicsom mintagyűjteményében is letölthető pdf formátumban.

 

A zokni orra

 

A zokni orrát simakötéssel kötjük, hacsak a modell leírása mást nem ad meg. Erre kétféle megoldást ismertetünk: az ún. szalagos, ill. az ún. csillagos fogyasztás technikákat.

 

 

Szalagos zokniorr kötése 

 

Csillagos zokniorr kötése

 

Szólj hozzá!