Bojtos sapka Lumio color fonalból lustakötéssel

Fényvisszaverős kötött sapka
Meleg, puha akril extra vastag sapkafonalból készült, nem csak parti szerelésnek a téli sportok kedvelőinek is ajánlom.

 

Extra varázsa a fényvisszaverő hatásában rejlik, nem csak mókás de még hasznos is az esti szürkületben, sötétben növeli a láthatóságot.
Kötött sapka fényvisszaverős fonalbólHa meg szeretnéd kötni megadom az elkészítésének részletes leírását és további ötletekkel is szolgálok, így kedvedre variálhatod az alap sapkát.   A sapka rövid fazonú.

 

A sapka dísze lehet saját anyagából készült pompon, vagy műszőrme pompon, akár azonos akár eltérő színben, kedvünkre variálhatjuk.

 

Körbe egybe varrás nélkül kötöttem, alap sapka elkészítését három méretben is megadom.

 

Hozzávalók

 

A sapka elkészítéséhez egy gombolyag Lumio color fonal szükséges, marad is belőle egy tetszés szerinti pompom elkészítéséhez is.

 

A Lumio és a Lumio COLOR fonal egy vastagságú, így a paramétereik is megegyeznek, sok színben és gyönyörű színkombinációkban elérhetőek a Fonalparadicsom webáruházban.

 

A fonal extra vastag, 10 mm-es 40 cm-es körkötőtűvel dolgoztam, az utolsó sorokban a szemek fogyasztásánál 10 mm-es zoknikötő tűre váltottam.  

 

Kedvedre válogathatsz Pomponjaink közül.

 

A fonal 100 % puha, meleg akril fonalból készült, fényvisszaverő szállal kombinálva, mely fény hatására ragyog. Nem csak mókás és trendi de igen praktikus is az esti szürkületben, sötétben növeli a láthatóságot.

 

Méretek

 

A sapkát két felnőtt méretben és egy gyerek méretben is elkészítettem

 

S-M méret: 50-54 cm

 

M-L méret:  55-60 cm

 

Magassága: 19-20 cm

 

Gyerek méret: 50-54 cm

 

Magassága: 18-19 cm

 

Minta

 

Lusta kötés: körkötésnél mindig a színén dolgozunk, így egy sor simát és egy sor fordítottat kötünk

 

Középhangsúlyos fogyasztás: három szemet simán kötünk össze úgy forgatva a szemeket, hogy a középső szem kerüljön középre

 

Fogyasztás: két szemet simán összekötünk

 

Elkészítés

 

A gyereksapka és az s-es sapka kezdő szemszáma megegyezik, a magasságában van eltérés, míg a felnőtt méretű sapkák magassága mérettől függetlenül megegyezik, a kezdő szemszámban és a fogyasztásban van különbség, zárójelben jelzem az eltérő adatokat.

 

A kezdő szemszám eltérő vastagságú fonal esetén 6-al osztható legyen a szép eredmény érdekében.

 

A sapkát lentről kezdtem körbe kötöttem lusta kötéssel majd sima kötéssel folytattam.

 

Kezdő szemszám 42 (48) 20 (18) sor lusta kötést kötünk (sima fordított sorok váltakozva) majd ezt követően elkezdjük a szemek fogyasztását.

 

Fogyasztás

 

Hat egyenlő részre osztjuk a szemeket, 7 (8) szem cikkenként.

 

Minden cikkben három sima szemet középhangsúlyosan összekötünk, így minden fogyasztó sorban 12 szemet fogyasztunk. Gyorsan elfogynak a szemek.

 

Kötött sapka fényvisszaverős fonalból

 

Fontos a fordított sorban fogyasztunk, simán kötjük össze a szemeket középhangsúlyosan, így gyönyörű csillag mintázatot ad ki a fogyasztás.

 

A következő sort simán kötjük, csak minden második sorban fogyasztunk.

 

Háromszor ismételjük meg a fogyasztást. Ha jól dolgoztunk 6 (12) szem maradt.

 

Az M-L-es sapkánál ezt követően még egy sort kötünk a megmaradt 12 szemet kettesével simán összekötjük, így itt is 6 szem marad.

 

Saját szálát áthúzva a szemeken összehúzzuk a sapka tetejét eldolgozzuk a kezdő és  a végszálat és készen is vagyunk.

 

Jó ha tudod!

 

Mindenki másképp köt, ki szorosan ki lazán, ezért fontos hogy próbakötést készíts akkor is ha ugyan azzal a fonallal és tűvastagsággal dolgozol mint ami a leírásban meg lett adva, még így is adódhat méretbeli különbség.

 

Plusz egy tipp!

 

Szép formás és egyforma pomponokat készíthetsz a sablonok segítségével különböző méretben. A sapkán 9-cm-es pompon van, mely a legnagyobb pompon készítő sablonnal készült.

 

Kötött sapka fényvisszaverős fonalból

Szólj hozzá!