Csipke ujjal kötött elegáns fehér blúz

Fehér csipkemintás elegáns kötött felsőEgyszerű, elegáns nyári felső, felemás rombusz mintával kötött vállrésszel.

Zárt visszafogott fazonnal. Nyaka és ujja is kissé zárt.

 

Édesanyámnak kötöttem.

 

 

Méretek

 

M-es nyári blúznak felel meg.

 

Hossza: 58 cm

 

Szélessége: 44 cm

 

Válla: 20 cm

 

Karöltő: 15 cm

 

Anyagszükséglet

 

195 g, négy gombolyagnyi baby summer fonal beszerezhető a Fonalparadicsomból. Más szebbnél szebb színekben is kapható fonalcsalád. 3 mm-es tűvel kötöttem.

 

Minta

 

Patentminta: egy sima, egy fordított   6 sort kötöttem a széleken éppen csak jelképesen, hogy elsősorban a minta érvényesülhessen.

 

Áttört minta: felemás rombuszok, leírás, leszámolható rajz szerint

 

Felemás rombuszok csipkeminta

Elkészítés

 

Fentről, körbe kötöttem 124 kezdő szemmel, keskeny szinte jelképes patenttel kezdtem a nyakrészt, 5 sor patentminta egy sima egy fordított patentmintával.

 

Szemleosztás

 

Most is az 1:2 hez arányt követtem a szemszám meghatározásnál az ujjak és az eleje, háta kialakításánál és figyelembe kellett venni  a mintaegység szemszámát. Az ujjaknál kicsit kevesebb szemmel dolgoztam, egyrészt a csipke minta lazább mint a sima kötést másrészt vékony karú hölgy részére készült a felső.

 

Ujjak: 18-18 szem, két mintaegység

 

Eleje, háta: 38-38 szem,simán kötjük

 

Elválasztó szemek: 3-3  szem: sima, fordított, sima

 

A mintát a 6-ik sorban kezdtem, öt sor patentminta után, méghozzá a mintaegység 9-ik sorával kezdtem el kötni.

 

Raglánvonal kialakítása mintába rejtveA szaporítást az ujjaknál a mintával oldottam meg, a szélső minták szélső ráhajtásait követően nem kötöttem össze szemeket, így minden szélső ráhajtás, a minta kialakításán túl, szaporította a szemszámot.

 

Ha egy rombusszal megvagyunk, a következő ráhajtással új rombuszt kezdünk el kialakítani.

 

Eredmény minden szélen egy egy szaporítás, minden második sorban. 56 sorban 7 fél rombuszt, csipkemintás szélet kötünk a raglánujj kialakításához, így 28 szemet szaporítunk a karöltő kialakításáig. ( 22 cm, a patenttel együtt)

 

Az eleje és háta oldalon sima ráhajtásokkal szaporítjuk a raglánvonalnál a szemeket.

Elemek szétbontása

 

Ujjak

 

72 szem, 9 rombusz áttört mintával végződő, 60  szemre fogyasztottam a szemeket arányosan elosztva, hogy zárt legyen az ujja vége a vékony karokon, majd  6 sor patentmintát kötünk hozzá, leláncoljuk a szemeket és készen is vagyunk.

 

Eleje, háta

 

Felemás rombuszok csipkeminta

Az eleje hátánál ráhajtásokkal 28+3 szemet szaporítunk, 28 párhuzamosan a rombuszmintákkal az ujjaknál majd még további hármat amikor is az ujjaknál már nem szaporítunk patent mintát kötünk (6 sor)

 

A kezdő 38 szemszám mellé kapunk még kétszer 28+3 szemet, összesen 100 szem kereken.

 

Eleje- háta 100-100 sima szem.

 

Az elválasztó szemeket oldalanként kétszer három szem az elejéhez és a hátához vesszük összekapcsolásnál összekötjük a szélső szemeket így oldalanként  plusz 5-5 szem jön még hozzá a  200 szemhez, összesen 210 szem.

 

Körbe kötünk, nincs szélminta, nincsenek illesztések.

 

Egybe véve a szemeket továbbra is körbe kötünk, 33 cm-et kötöttem sima kötéssel az oldalakon tovább vittem a raglán szemeinek kötését (sima, fordított, sima, fordított, sima) majd az aljára is kötöttem hat sor patentmintát, (2 cmm) leláncoljuk a szemeket eldolgozzuk a szálakat és készen is vagyunk.

 

+1 TIPP

 

Tetszés szerinti méretben is könnyedén megköthető a felső, akár nyitottabb nyakkivágással, hosszabb rövidebb raglánvonallal nagyobb, kisebb méretben.

A méret arányok megmaradnak.

Tetszik a felső? Add tovább!

Szólj hozzá!