Burgundi Flammé betétes nyári pamut pulóver

Egyszerű, elegáns nyári pulóver, alap mintákkal kötve, sima felület, lustakötés betétekkel.

 

Annak ellenére hogy nagyon egyszerűnek tűnik, elég fifikásan van elkészítve, csak ínyenceknek (gyakorlott kötöknek) ajánlom az elkészítését.

Mérete

 

XXL-es

 

Mellbőség 120 cm

 

Teljes hossza 66 cm

 

Ujja hossza (nyaktól mérve)  52 cm

 

Raglánvonal 20 cm (nyakrésztől mérve)

 

Nyakrész 10 cm

 

Hozzávalók

 

3 mm-es körkötőtű, 40 és 80 cm-es

 

Catania Burgundi fonal 8 gombolyag

 

Catania Flammé Burgundi fonal közel 2 gombolyag

 

A Catania Flammé, jelenleg 13 színárnyalatban kapható a Fonalparadicsomban, mindenik árnyalatnak a színkódja megegyezik az alap szín színkódjával, így könnyedén összepárosíthatod őket, ha más árnyalatban szeretnéd megkötni a pulóvert.

 

Alkalmazott technikák

 

Rugalmas kezdés dupla szállal

 

Sima kötés

 

Lustakötés

 

Szaporítás, egy szembe kétszer szúrunk, két szemet kötünk

 

Közép hangsulyos duplafogyasztás

 

Rövidített sorok német stílusban

 

Leláncolás

 

Elkészítés

 

A nyakrészt Catania flammé fonallal kötjük, rugalmas kezdéssel, lusta kötéssel.

 

A kezdő szemszámot (112) négy egyenlő részre osztjuk (4×28), négy ponton szaporítjuk, minden második körben, 8-8 szemet.

 

A négy rész szélső szemeit kétszer kötjük, elöl, hátul és a vállakon, így kapjuk meg a V formát. Addig kötöttem, míg a gombolyag tartott. (32 kör) A nyakrésznél 4x 60 szemes rész alakult ki. (28+32 szem)


 

Ezt követően, feltöltjük az egyes részeket és gyakorlatilag kiegyenesítjük a sorokat, rövidített sorokkal. (oda vissza kötünk)

 

A 60 szemet, kétharmad-egy harmad részre osztjuk a raglánvonal kialakításához. Párhuzamosan készül a sorok feltöltése és a raglán.

 

A raglánnál is kétszer kötjük a szemeket, így minden színe sorban 2-2 szemmel szaporodik a szemszám, miközben 3-3 szemmel kintebb kötünk a rövidített soros visszafordulásoknál.

 

 

Amint elértük a vállrészt, átállunk a következő elemre, elvégezzük ugyanezeket a műveleteket, majd oda vissza kötünk mindkét résznél, míg el nem érjük a közép részét a pulóver elejének és hátának.

 

Ezt követően, megismételjük a műveleteket a másik oldalon is, míg középen össze nem érnek a sorok, majd normál módon kötünk körbe tovább, míg el nem érjük a kellő bőséget és raglán vonal hosszt. (összesen 44 sor/kör)

 

Szemek száma szétvállasztásnál:

 

Ujja: 88 szem (20+20+48)

 

Eleje, háta:  128 (40+40+48)

 

Ujja

 

88 szemről indulunk, sima kötéssel körbe kötöttem 40 cm-es tűvel.

 

60 kört kötöttem simán, minden 5-ik körben középhangsúlyos duplafogyasztással fogyasztva a szemeket, míg 72 szem maradt, (8 szor 2-2 szemet fogyasztottam 5 körönként)

 

Ezt követően 24 kört kötöttem lustakötéssel, Catania Flammé fonallal, majd simán leláncoltam a szemeket. (27 cm, hónaljtól mérve)

 

Eleje-háta

 

Egybe vettem a szemeket és körbe kötöttem simán, 80 cm-es körkötő tűvel. 216 szemet (2×108) 110 körben, majd 24 kört kötöttem lusta kötéssel és lazán leláncoltam a szemeket. (45 cm honalytól mérve)

 

Dolgozzuk el a kezdő és vég szálakat és kész is a pulóver.

 

 

+1 Tipp

 

A díszítő betéteket, színátmenetes fonalból is megköthetjük, vagy akár színben eltérő maradék fonalakat is felhasználhatunk, kombinálhatunk a hatás eléréséhez.

 

Szólj hozzá!